Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

БСП внася в прокуратурата сигнал за монопола на Ковачки

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Прокуратурата да се захване с монопола на енергийния пазар, който реализират енергийните сдружения на Христо Ковачки. За това приканиха от Българска социалистическа партия. До края на седмицата социалистите ще внесат сигнал в Прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар.

Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. Частен монопол обезпечен от страната е в действителност еднакъв на обир. В България има един човек, който в продължение на две години, малко по малко съумя да монополизира целия пазар на електричество, разяснява зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев на конференция в централата на партията. Той напомни, че още преди два месеца всички работодателски организации сезираха Комисията за отбрана от конкуренция, че свързани с Ковачки сдружения, производителите на ел. сила и търговци, са съумели да реализират монополно състояние.

Това са 11 топлофикационни сдружения, които имат контракт за търговия с ел. сила с един търговец. Същият търговец има контракт и изкупува цялата електрическа сила от „ Топлофикация София “. Пет търговеца на три сесии на българската енергийна борса са изкупили цялата свободна ел. сила от АЕЦ „ Козлодуй “. Нямате подозрение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е притежател на 11-те индустриални сдружения, изброи обстоятелствата Кирил Добрев. Официално, по документи, притежателите на другите сдружения са регистрирани на Сейшелските острови. След Васко да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – притежател на електрически централи, иронизира Добрев. Той напомни още, че НЕК продава цялата електрическа сила от ВЕЦ-овете отново на едно от тези търговски сдружения. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, страна, производител, изкупена сила и търговци на ток, разяснява зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

За похлупак, продължи Добрев, с цел да му помогне, страната взема решение, че може да пусне известни държавни мощности в отмора. И стопира единия блок на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “. В този миг се получава извънредно огромен дефицит на ток и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лева до 90, скача до равнища от 180 лева, реализирани през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лева Реализираните облаги са милиони, акцентира Кирил Добрев. Говорили сме доста пъти, че най-скъпият ток в България го създават американските централи. Ние сме желали нееднократно и два пъти тяхното вкарване в някакви правила и повреждане на контракта. За ваша информация американските централи продават своята скъпа сила за 168 лева за мегават час. Юли месец Ковачки и обвързваните компании са продавали ток на 180 лв., в пикови моменти за над 200. Смятам, че такава неуместна страна няма. Такова ръководство в енергетиката няма, безапелационен бе социалистът.

Кирил Добрев напомни за политическия план на Ковачки с името „ Лидер “, който имаше и депутати в предходни парламенти. На последните парламентарни избори 7 индивида бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, акцентираха от Българска социалистическа партия и допълниха, че корпоративният избор, който обезпечават компаниите на Ковачки, е над 50 000 гласа.

Социалистите приготвят и още един сигнал – за това какво тъкмо се гори в ТЕЦ-овете в Старозагорско и в Бобов дол.

, сподели от своя страна зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Крум Зарков.му

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР