Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Борис Джонсън описа в писмо до Туск плановете си за Брекзит

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Премиерът на Англия Борис Джонсън написа дълго писмо до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск на тематика Брекзит. Ройтерс препечатва целия текст, в който в детайли наследникът на Тереза Мей разказва по какъв начин той желае да се случи „ разводът “ сред Европейски Съюз и Обединеното кралство.

Джонсън обрисува три аргументи, заради които най-спорният детайл в съглашението за изискванията на разлъка сред Англия и Европейския съюз би трябвало да отпадне.

Трите аргументи са отвън съответната политическа действителност, че защитния механизъм за границата сред Ирландия и Северна Ирландия беше отритнат в три следващи гласувания от Народното събрание в Лондон, споделя писмото. Първата причина за отпадането на защитния механизъм е, че той е " антидемократичен и несъответстващ със суверенността на Обединеното кралство като страна ", написа Джонсън.

В обясненията към тази точка министър председателят споделя, че защитният механизъм вкарва, евентуално вечно, Обединеното кралство в интернационален контракт, който обвързва страната с присъединяване в митнически съюз и законодателството на единния пазар на Европейски Съюз. Механизмът не дава никаква опция на Англия едностранно да напусне този интернационален контракт, нито опция на жителите на Северна Ирландия да имат глас за законите, с които ще би трябвало да се преценяват.

Втората причина, заради която защитния механизъм би трябвало да отпадне, съгласно Борис Джонсън, е неговата несъответственост с крайната цел на Англия за връзките й с Европейския съюз.

Джонсън изяснява, че Англия желае, откакто напусне Европейски Съюз, сама да написа законите за запазване на околната среда, качеството на продуктите и стандартите на трудовия пазар и те може да са разнообразни от тези на Общността. " Това е смисъла на нашето овакантяване и даването на опция да се случи е в основата на бъдещето на нашата народна власт. ", се споделя в писмото. Предпазният механизъм не разрешава това да се случи, като постанова на Северна Ирландия разпоредбите на единния пазар, което или ще принуди Англия да направи същото, или ще отдалечи Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Третата причина за потребността защитния механизъм да отпадне, съгласно Борис Джонсън е, че е станало ясно, че той заплашва да отслаби Споразумението от Разпети петък, с което беше реализиран мира в Северна Ирландия.

Според английския министър председател, механизма нарушава деликатния баланс, реализиран с историческия компромис, като отстранява контрола на северноирландците над икономическия живот в района и го дава на външна мощ като Европейския съюз.

Като извод от всичко това, Борис Джонсън споделя, че и двете страни би трябвало да се съгласят, че защитния механизъм за границата сред Ирландия и Северна Ирландия, би трябвало да отпадне от съглашението за изискванията на разлъка сред Англия и Европейския съюз.

Очаквано, от Брюксел дадоха отговор бързо. Британският министър председател не предлага опция на поисканата от него анулация на защитния механизъм за ирландската граница, разгласи представителят на Европейската комисия Наташа Берто.

А самият Доналд Туск написа в Туитър: „ Който е срещу защитния механизъм, само че не предлага различно решение за отбягване на твърда граница, в действителност поддържа възобновяване на граничния надзор. Дори и да не го признава “.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР