Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Започна чистка на „кърлежите“ в ДФ „Земеделие“

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Новият началник на Държавна фирма „ Земеделие “ Васил Грудев към този момент стартира с пречистване на системата от „ кърлежи “, както самичък ги назова. Четирима началници на отдели към този момент са уволнени, съобщи самият Грудев в изявление за БНР през днешния ден. Той изясни, че е взел решенията " заради подозрения в безкористното осъществяване на служебните им отговорности ". Даде образец със чиновник, идвал всеки ден на работа с брониран мерцедес. Много елементарно е да се даде образеца, обвързван с проява на избран стандарт на живот на държавен чиновник, който по никакъв метод няма по какъв начин да бъде свързван с безкористна работа в интерес на обществото, акцентира Грудев.

Припомняме, че за случая се разбра след акция на спецпрокуратурата и КПКОНПИ отпреди месец. Тогава бяха задържани чиновници на фонда. А когато Грудев пое директорския пост, описа, че е заварил безпорядък и че съвсем всички началници на дирекции са в отпуск или в болничен.

Само за няколко дни се върнахме към естествената ежедневна работа, увери пред БНР Грудев. Всички шефове са на работа, застъпили са на своите позиции и напредъкът по дейностите на ДФЗ демонстрира, че работата потегли в добра, спокойна и малко по-оперативно-експедитивна посока.

За положително или за неприятно, структурата на ДФЗ на мен нито ми е нова, нито ми е непозната. Аз съм прекарал огромна част от професионалния си път във фонд " Земеделие ". Познавам огромна част от дефектите вътре в самата система, което може би няма да е положително за неприятните герои в системата, разяснява претекстовете си за уволненията Грудев.За мен най-ясният образец дали героят е неприятен или добър, е дали той е част от системата със смислени дейности, или е част от тези кърлежи по системата, които обичат да се прилепват към избрани финансови потоци и да изсмукват част от тях не там, за където са предопределени, добави новият шеф.

По думите му той имал цялостната подготвеност и решителност да в профил въпросните кърлежи. Лека бавно се случва. Четирима чиновници са освободени. Те са на най-високото равнище - шеф отдел, разяснява Васил Грудев. Сега напъните му са вложени в наваксване на сериозните забавяния по ограниченията. По думите му междинното закъснение е сред 14 и 18 месеца. Това се дължи и на недобро обмисляне. По думите му фондът е задръстен с хиляди планове, което в действителност се дължи не недобро обмисляне. При състояние, че е пределно ясно, че експертният капацитет, който би трябвало да ги прегледа, е еднакъв и чисто физически е доста мъчно да се случи, продължи с разбора на обстановката Грудев.

За страдание, отговорът на администрацията за това недобро обмисляне е довел до още по-голямо закъснение. Прилагани са общоприети чиновнически подходи, когато желаеме да оправдаем обещано закъснение, да стартираме да задаваме въпроси на ръководещия орган, Европейска комисия, единствено папата не сме питали за интерпретация по избрани проблеми, не спести рецензиите си новият шеф. Приоритет за него е също връзките специалист - бенефициент да излязат на ярко, а да не са " секрети, по кьошета, скрити ". Комуникацията би трябвало да е очевидна, транспарантна и записвана, като бенефициентът има достъп във всеки миг до специалиста, който преглежда документи му, счита още Грудев. И изясни концепцията си: " Всяко досие, което се преглежда във фонда, би трябвало да има своята по този начин наречена електронна кутийка, в която - с изключение на всичко, което се случва по този план - да бъде записвана и цялата връзка на бенефициента с специалистите, които го преглеждат, с цел да се знае кой, по какъв метод, по кое време... Далеч съм от мисълта, че имаме опция да се следи цялата връзка, само че при нужда това досие постоянно може да бъде отворено и да се види какво се е случвало във времето. Връзката бенефициент - специалист без медиатори е едно от решенията за транспарантна и ползотворна работа в интерес на обществеността. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР