Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Хакери пробили сървърите на НАП

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Лични данни на милиони българи от архивите на Национална агенция за приходите изтекоха в общественото пространство. Анонимни хакери разпратиха през съветски мейл сървъри (на " Яндекс " ) в понеделник до българските медии масив от 57 папки, съдържащи хиляди файлове, за които настояват, че са от сървърите на Министерството на финансите, евентуално - на Националната организация за приходите.Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно, пишат хакерите, които настояват, че разрушените бази данни засягат информация за над 5 милиона български и непознати жители, както и компании.

Имейлът приключва с откъс на създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с апел за освобождението му.

Хакерите настояват още, че досега са популяризирали единствено 57 от над 110 компроментирани конфиденциални бази данни от " основни български администрации ". Целият теч бил към 21 GB данни, като оповестената част е малко под 11 GB, прибавя Медиапул.

Хакерите приканват публицистите да вършат свои следствия. Числовите данни съдържат главно имена, ЕГН-а и в избрани папки – приходи и осигурителни вноски. Някои от тях са остарели, отпреди повече от 10 години, до момента в който други са по-актуални. Има и файл с IP адреси, от които са достъпвани уеб сайтове за хазартни залагания. На пръв прочит е мъчно да се вършат разбори и разкрития въз основа на данните, като казусът се свежда до самия пробив в обществените осведомителни системи и изнасянето на персонални данни (например ЕГН).

Досега няма удостоверение, че фактически става дума за пробив в сървърите на Националната организация за приходите или други български институции. Приходната организация и ДАНС вършат инспекция по случая.

Национална агенция за приходите и профилираните органи в Министерство на вътрешните работи и ДАНС ревизират сигнал за евентуална накърнимост на компютърната система на Националната организация за приходите. По рано през днешния ден по електронната поща на избрани медии е изпратена връзка за евакуиране на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България. В момента се прави инспекция дали данните са действителни, споделиха от приходната организация. Оттам допълниха, че спомагателна информация ще бъде предоставена по-късно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР