НОРМА 12 май 2018, събота, 19 часа Основна сцена Лирична

...
НОРМА 12 май 2018, събота, 19 часа Основна сцена Лирична
Коментари Харесай

Елиз Шарлебоа за своята варненска Норма в събота

НОРМА
12 май 2018, събота, 19 часа
Основна сцена
Лирична покруса от Винченцо Белини
Диригент Иван Кожухаров
Режисьор и сценография  Кузман Попов
Художник по костюмите Ася Стоименова  

Участват:

НОРМА                 Елиз Шарлебоа
АДАЛДЖИЗА        Силвия Ангелова
ПОЛИОНЕ            Валерий Георгиев                                  
ОРОВЕЗО            Деян Вачков
КЛОТИЛДЕ          Бойка Василева
ФЛАВИО              Христо Ганевски

Първата си Норма от „ Норма “ на Белини канадското сопрано Елиз Шарлебоа ще свързва вечно с България. Причина за това е блестящото й показване в майсторския клас на оперната дива Фиоренца Косото през 2017 година в Италия. Наред с другите оценки, тогава Елиз Шарлебоа получава и специфичната премия, която присъжда за присъединяване в майсторския клас на Маестра Косото Държавна опера Варна - основна роля в театър на варненската оперна сцена. 

И по този начин, първата Норма влиза в репертоара Ви с български знак, какво значи това за Вас, Елиз? 

За пръв път ще пея Норма и това ще се случи във Варна, в България, където също съм за пръв път. Този двоен дебют е доста провокационен за мен, всичко тук ми е ново и забавно. Аз пристигам от френска Канада, моят главен език е френски, приказвам и британски, несъмнено, само че за пръв път попадам в среда, в която хората се схващат по едно и също време на няколко езика и това е занимателно. Е, аз още не приказвам български, само че може би ще се науча . Всички са положителни и доста благи с мен, Варненската опера разполага с прелестни гласове, изобщо усещам се отлично тук.  

Как влизате в облика на такава трагична героиня като Норма? 

Норма е друга от досегашните функции, които съм изпълнявала. Впечатлява ме като мощна и смела жена, на която ориста отрежда тежка орис. Жрица на друидите, нарушила свещената клетва, омъжила се скрито за римски боец, тя е раздвоена сред дълга  към своите и любовта към децата и брачна половинка, който освен това се оказва влюбен в друга. Накрая Норма взема своето решение, афишира война на римляните и принася себе си в жертва. Трудните избори, които ни се постанова да вършим, са постоянно и морални избори. Това е част от посланието на тази прелестна опера с вълшебна музика, в която съм напълно потопена. 

CV, ЕЛИЗ ШАРЛЕБОА
Елиз Шарлебоа приключва оперно пеене в двата университета Université de Montréal и McGill University. Усъвършенства вокалното си майсторство в редица майсторски класове, работи с диригенти като Николета Конти, Борис Брот, Филип Менар, Стефан Линев и други Печели доста награди и стипендии на разнообразни състезания, фестивали и институции, измежду които Международната оперна академия в Болоня, Les offices jeunesses internationaux на Квебек, Théâtre Lyrique de la Montérégie, интернационалния конкурс Kammeroper Schloss Rheinsberg, Festival-Concours Pierre-de-Saurel, Concours de concerto de l’Orchestre Philharmonique des Musiciens в Монреал, неведнъж печели стипендия и на Théâtre d’art lyrique de Laval. 
В репертоара си поддържа функциите на Зиглинде от „ Валкюра “ на Вагнер, Амелия от „ Бал с маски “ на Верди, Леонора от „ Силата на ориста “ от Верди, Леонора от „ Трубадур “ на Верди, Сантуца от „ Селска чест “ на Маскани, Лейди Макбет от „ Макбет “ на Верди и други Изпълнява също Requiem и Missa brevis на Моцарт, Ода на насладата от Бетовен, Missa Coronationalis от Liszt, Chichester Psalms на Бернщайн, Missa на Стравински и др. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР