Нора СТОИЧКОВАВ Европейския съюз може да си беден, но не

...
Нора СТОИЧКОВАВ Европейския съюз може да си беден, но не
Коментари Харесай

АЕЦ Белене - спасението от енергиен колапс

Нора СТОИЧКОВА

В Европейския съюз може да си безпаричен, само че не може да си друг. България не прави изключение - каквито правила важат за всички, такива важат и за нас. В последното десетилетие развиването на нуклеарната енергетика на континента беше намачкано в интерес на ВЕИ. Това докара до навсякъде редуциране на нуклеарните стратегии на континента. Някои, като Унгария, не се подчиниха и разшириха съществуващите си нуклеарни мощности или започнаха да възнамеряват градежа на нови. България обаче не събра политическа храброст да се опълчи, просто замрази може би най-готовия нуклеарен план в света - АЕЦ " Белене ".

Геополитическото менгеме е комфортно опрощение за нефелната политика в енергетиката и стопанската система на ГЕРБ и Борисов, които 10 години танцуваха и с Русия, и със Съединени американски щати, играха по едно полувреме в отсрещния тим и като резултат - оборудването за АЕЦ " Белене " за поредна година е консервирано на площадката край Дунава и не се вижда късмет това патово състояние да се промени. По 10 млн. лева хвърляме за това всяка година от 2016-а насам. Вместо да имаме нова базова мощ, която да създава на ниска цена ток, чиято цена не зависи от пазара на въглеродните излъчвания.

Преките загуби са освен тези 10 милиарда евро директни вложения и още 10 пъти по толкоз непреки, които можеха внезапно да вдигнат на крайници стопанската система на цялата страна и да стабилизират енергетиката ни. Директните загуби от забавянето на този план се усещат през днешния ден по джоба на всички ни.

Токът в Европа и у нас от август насам се подвигна в пъти, не в проценти, поради недостига на горива и изключително високата цена на природния газ. Виновна за това е

сбърканата енергийна политика на Евросъюза

който ту е " за ", ту " срещу " тръбопровода " Северен поток 2 ", ту прави всичко за развиването на зелената енергетика, основана на слънце и вятър, ту се чуди по какъв начин да вкара в " зеления лист " и нуклеарната сила, защото е съвсем беземисионна.

Считаме силата, добита от слънцето и вятъра, за чиста. Но ето малко обстоятелства. Богомил Манчев, ръководител на " Булатом ", уточни пред БСТВ, че Германия да вземем за пример, която е конфигурирала 126 000 мегавата ВЕИ мощности, е нараснала с 2% въглеродните си излъчвания. Това се дължи на обстоятелството, че те не работят от самото начало, защото там има 1000 часа слънце и 4500 часа вятър. През останалото време би трябвало да работят базовите централи на въглища и газ.

" Хората считат газовите централи за беземисионни, тъй като не виждат това, което излиза. Но при горенето на газа се отделя половин звук въглероден диоксид на мегаватчас. В Германия има съоръжения, които излъчват по 350 кг СО2, да вземем за пример ", уточни той.

Но с цел да се смята едно произвеждане на сила чисто, би трябвало да излъчва под 200 кг СО2 на мегаватчас. Само да посочим - третото потомство нуклеарни реактори излъчват под 10 кг за мегаватчас.

" За съпоставяне - водата излъчва 13 кг, слънцето - новите панели от 500 и 400 вата мощ, излъчват 45 кг, а производството от вятъра - от 50 до 120 кг въглеродни излъчвания ", уточни инж. Манчев.

Така че тази сила се счита за чиста, а нуклеарната още не получава " зелена " индулгенция. Поради страха от нуклеарна повреда. Наистина, случи се и повредата в АЕЦ " Фукушима " на 11 март 2011 година след земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер и невиждано от епохи опустошително цунами. Но това принуди производителите на нуклеарно съоръжение да внедрят доста дейни и пасивни системи на отбрана в реакторите и докара до увеличение на сигурността на централите.

" Ядрената промишленост обърна съществено внимание на съхранението на нуклеарните боклуци, в това число на съхранението на отработеното нуклеарно гориво ", разяснява Богомил Манчев и уточни, че най-сетне отработеното гориво от 2-ро и 3-то потомство реактори ще се преработва и ще служи на идващите генерации реактори, които " ще работят с бързи неутрони ".

Затова и ЕВРАТОМ, основана в Люксембург, задължава отработеното нуклеарно гориво да се съхранява на територията на съответната страна.

" Разбира се, имаме надеждно решение и за АЕЦ " Козлодуй ", и за АЕЦ " Белене " в тази посока за идващите 100 години. След това - ще забележим ", пошегува се ръководителят на " Булатом ".

21 евро за МВтч ток от АЕЦ " Белене "?

Стана ясно, че цените на тока няма в никакъв случай повече да се върнат на предходните си равнища. Според енергийните специалисти 300 лева за мегаватчас би трябвало да стане базовата сила, а за битовите консуматори - най-малко 600 лева В момента мегаватчас за хората е 170 лева дневната цена. А на европейските тържища високото напрежение не пада под 200 евро от най-малко половин година.

Пример в това отношение е производството на въглища. За един мегаватчас, там се отделят 1,3 тона СО2. При директни разноски от 35 евро и още 120 евро за " зелен " документ - това прави 155 евро/300 лева по днешния курс лев-евро/на мегаватчаса. И това е себестойност. А нали централата би трябвало да има облага - пари за присъщи разноски - поправки, заплати, поддръжка на оборудването и така нататък Ето по какъв начин се образуват дефицити при производството на ток през днешния ден, които не могат да бъдат обезщетени при днешната цена на тока за бита.

" Причината за това състояние е следната. Преди няколко години френският президент Макрон заяви, че стремежът на европейската общественост - в лицето на Германия и Франция, е да реализира цена от 70 евро за звук въглеродни излъчвания през 2021 година, която изтече преди няколко седмици единствено. Подминаха я тая цена от дълго време. Причината - дълготрайната цел - беземисионна стопанска система до 50-а година. Това наложи всичките 27 страни в съюза да стартират да редуцират емисионното си произвеждане ", разяснява инж. Манчев и уточни, че всички страни, без изключение, са решили, че могат да хитруват.

Европейска комисия направи фонд, в който акумулира всички " зелени " индулгенции и ги продава на страните, които имат потребност от тях, с цел да им работят централите. От 2015 година насам обаче излъчванията на СО2 в Европа не понижават, в противен случай - усилват се, тъй като всички страни на процедура хитруват и заобикалят пътната карта за редуциране на " кафявото " произвеждане. В същото време " зелените " документи през 2021 година към този момент не стигат за всички и това удвои и утрои цените им.

Какво обаче имаме у нас като чиста базова енергетика - един АЕЦ " Козлодуй ", газови централи, които сега не са преференциални поради високата цена на газа, и ВЕИ. Нямаме друга базова мощ като АЕЦ " Белене ", да вземем за пример, чието произвеждане няма да се оскъпява поради въглеродни излъчвания.

Изходът е в градежа на АЕЦ " Белене ", която продължава да е най-готовият план в света. Днес планът се оскъпява единствено с към 1 милиарда евро поради високите цени на металите и другите материали, които влизат в градежа й. Цената му продължава да е към 10 милиарда евро.

" АЕЦ " Белене " ще прави 16 млн. мегаватчаса, нужни са й 350 млн. евро индустриални разноски. И излиза, че себестойността на творби от централата ток ще е 21,5 евро за мегаватчас. Като вътре влизат и отчисленията за нуклеарна сигурност, и за извеждане от употреба, което може да се случи най-рано след 60 години ", пресметна Богомил Манчев и уточни, че за времето в употреба " Белене " ще създаде 1 милиарда мегаватчаса.

Европа скоро надали ще актуализира обрисуваната преди години и неработеща през днешния ден пътна карта за редуциране на емисионните производства. България е поела задължения да редуцира производството на въглища и би трябвало да има нови базови мощности. Не единствено Втора атомна, само че и народен стратегически проект, в който да влиза и градеж на нови нуклеарни блокове на нови площадки на " Козлодуй ". Няма какво повече да чакаме позволение от Брюксел. Трябва сами да създадем крачка към по-сигурното енергийно бъдеще.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР