Номинираният за премиер на Италия Джузепе Конте да съставя на

...
Номинираният за премиер на Италия Джузепе Конте да съставя на
Коментари Харесай

Политическата криза в Италия се задълбочава

Номинираният за министър председател на Италия Джузепе Конте да сформира на държавно управление. Причината е отводът на президента Серджо Матарела да утвърди листата с министрите и по-конкретно оферти за министър на стопанската система Паоло Савона.
Моментално последваха реакции от партиите "Лига " и "Пет звезди ", които през последните седмици вършат опит да образуват кабинет. Двете обединения настояват, че Мотарела е отхвърлил номинацията на Савона поради евроскептичните му възгледи.
"Ако имаме министър, който не ценят в Берлин, това значи, че е верният министър. В Италия вземат решение италианците - сподели Салвини - В народна власт, в случай че към момента сме в народна власт, има единствено едно нещо, което да се направи - да се произнесат италианците ".
Досегашният министър на стопанската система Карло Падоан обаче е на мнение, че казусът не е Савона, а икономическият проект на двете партии, който е "очевидно неплатежоспособен ".
Лидерът на Движение "Пет звезди " Луиджи Ди Майо настоя, че италианският президент Серджо Матарела би трябвало да бъде подложен на импийчмънт за изменничество към страната
"Ние бяхме на няколко крачки от сформиране на държавно управление и бяхме спрени, тъй като в нашия кабинет имаше министър, подлагал на критика Европейския съюз ", съобщи Ди Майо в изявление за телевизия РАИ.
"Искам тази институционална рецесия да бъде отнесена до Народното събрание... и президентът да бъде съден ", сподели той, уточнявайки, че става въпрос за обвинявания по член 90 от конституцията. Този член планува Народното събрание да гласоподава против президента за държавна измяна или накърняване на конституцията. Ако това бъде подкрепено от нормално болшинство, Конституционният съд ще би трябвало да реши дали да има импийчмънт или не.
По информация на организация АНСА Движението "Пет звезди " и партията "Италиански братя " обмислят опция за импийчмънт на Матарела, показва ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Според водача на "Италиански братя " Джорджа Мелони това, че президентът е отхвърлил кандидатурата на Паоло Савона за министър на стопанската система, значи, че "Матарела се намира под въздействието на задгранични ползи и попречва съставянето на ново държавно управление ".
Според "Италиански братя " "това изисква от Народното събрание да прегледа (възможността) президентът да бъде упрекнат в държавна измяна ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР