Номинираният за Оскар режисьор и аниматор Теодор Ушев е в

...
Номинираният за Оскар режисьор и аниматор Теодор Ушев е в
Коментари Харесай

Теодор Ушев: Изкуството трябва да има ефекта на граната Молотов

Номинираният за " Оскар " режисьор и аниматор Теодор Ушев е в България, с цел да показа най-новия си авторски план " Като в мрачно огледало ". Арт инсталацията се намира в Софийската градска художествена изложба и ще може да бъде прегледана в границите на три седмици - от 20 февруари до 11 март.
Първият независим план, който Ушев приготвя у нас отвън киното, включва доста смисли и послания, показани посредством рисунки върху избавителни термични одеяла, също по този начин върху стени, видеоарт и 3D действителност.
За да можете да вникнете в това провокативно изкуство, ще е нужно да се въоръжите с фенерче с ултравиолетова светлина и най-много с въображение, с цел да понесете всичко, което има да каже то. Но както самият Тео споделя, всеки самичък ще може да открие своята истина през негова лична призна. Какво още показа Тео Ушев пред Actualno.com, четете в долните редове!
Наричате този план апаратура. Кой е най-интересното в нея, видяно чисто софтуерно?
Аз мисля, че всичко е забавно. Най-приятната част най-малко за мен беше това да рисувам по стените, тъй като бъдещето на технологиите се крие в нашето минало. Ако погледнете тези стени, ще видите, че аз съм ги рисувал по този начин, както в миналото първобитните хора са рисували по стените. Единствената разлика е, че тогава той е взимал въгленче от огъня, с цел да рисува на същия принцип – кадър след кадър. Днес аз употребявам маркери за графити, които се споделят " Молотов ". Това е доста забавно, тъй като се пробвам постоянно моето изкуство да има резултата на граната " Молотов ". За мен това е доста значимо във всяко произведение – да взривява, да провокира, да има резонанс в хората. За мен художникът не е човек, който декорира, който прави картина, която да стои в кухнята или в коридора. За мен той би трябвало да провокира и да хвърля гранати " Молотов ".

В " Като в мрачно огледало " виртуалната действителност се слива с изкуството, става едно цяло. Това ли е бъдещето – ексцентричните пърформанси?
Никой не знае какво е бъдещето. Аз пребивавам в сегашното и в мига. Затова държах тази апаратура да бъде единствено три седмици. Какво ще донесе бъдещето – считам, че ние добавихме с тази апаратура още една буквичка в развиването на това ново изкуство, което е виртуалната действителност. Това направихме и с виртуалната действителност на " Сляпата Вайша ". Хората споделят, че това е първият филм, в който историята е била употребена в услуга на технологията и че, технологията е била употребена, с цел да се опише тази история. Те са органично свързани. Филмът, към този момент две години след излизането си, продължава да обикаля, да се прожектира и да жъне награди, този път на софтуерни конгреси. Имахме шанс, не знам дали ще се случи това и с тази апаратура. Това беше опит, до края не знаехме дали ще проработи, всичко това са нови технологии. Единственото, което знам за бъдещето е, че работейки по тази апаратура ми хрумна концепция за различен анимационен филм, който се надявам да осъществявам, колкото се може по-скоро.


Коя е най-тъмната сянка в огледалото, което отразява нашата реалност през днешния ден?
Най-тъмната сянка е нашата сянка. Но тя може да бъде и нашата най-светла сянка, според от осветлението, което употребявате. Това, което е забавно в тази апаратура е, че според от осветлението вие виждате разнообразни равнища, можете да виждате черното, може да виждате и бялото. Тоест вашата тъмна сянка може да се трансформира в една сияеща сянка и противоположното.
Казахте, че хората през днешния ден постоянно живеят в своя лична капсула. Виждаме капсули и тук, на изложбата. Какво би трябвало да се случи, с цел да излезем от капсулата и би трябвало ли въобще да го вършим?
Смятам, че би трябвало да излезем. Това е най-важното, да си подаваме главата понякога, а не да се капсулираме вътре, тъй като и най-светещата, и най-лъскавата капсула, стартира да пречи в един миг да бъдем положителни хора. Това е – би трябвало да можем да бъдем колкото се може по-добри хора. Както написах в един надпис тук – " да предстоящ добър човек е по-важно, в сравнение с да предстоящ звезда ".

" Като в мрачно огледало " показва самобитна проекция на храм. Името също е заимствано от Библията. Каква е повода - търсите рефлексията на религията в актуалното изкуство или просто сте набожен?
Нито едното, нито другото. Аз съм умерено набожен, по-скоро не съм набожен, само че считам, че религията има силата на честен кодекс, по тази причина е толкоз мощна. Сега моралният кодекс е изменен. Други са нещата, които движат света, към този момент не е религията. Това не е религиозна апаратура, аз употребявам тези текстове, тъй като са общовалидни и всемирен. Ето, в този момент съм сигурен, че хората, с помощта на това тук, ще вземат и ще прочетат този дребен откъс от Библията, в който се приказва за в действителност за любовта и за това по какъв начин ние сме изгубили нашето усещане към любовта, вярата и вярата. Те са шаблони, те са клишета, в случай че някой просветител ги прочете в храма, хората най-вероятно няма даже да го чуят, само че когато бъде илюстрирано, вкарано в друга обвивка – стартира да звучи по различен метод. Това е същото като да направиш коктейл " Молотов ", както знаем той се прави от глицерин – нещо, с което си мием ръцете. Мога да ви кажа по какъв начин съм направил това мастило, което свети – от белтъци.

Проектите, по които работите, като че ли постоянно кореспондират със обществения и политическия ред. Това наложителен детайл ли е или е отражение на това, че постоянно изразявате блестящо своята позиция?
Аз считам, че актьорът би трябвало да показва политическа позиция и би трябвало да бъде обществено деен. Това е доста значимо, това е нещото, което го прави настоящ, кара го да живее и това, което го кара да рефлектира в действителността. Защото изкуството е рефлексия в действителността, малко изкривена, малко нелицеприятна, само че по този начин или другояче ние живеем в тази реалност и няма нищо неприятно да сме недоволни, да протестираме. Протестиращият човек е заслужен човек. Хората би трябвало да стачкуват и те имат право да са недоволни. Някои споделят – " но за какво не виждате хубавото? ". Ами хубавото си съществува, то няма смисъл да се разяснява, то би трябвало да се вижда. Но по някакъв метод би трябвало да посочваме и неприятните страни на действителността, с цел да може да сменим осветлението и те да станат положителните страни в същата реалност.

Снимки: Аctualno.com/Милена Славкова
Какво се промени живота ви след номинацията за " Оскар " и очаквахте ли поканата да бъдете част от журито на тазгодишната гала?
Станах член на академията, доста неща се трансформираха, аз се пробвах да трансформира, колкото се може по-малко. Опитах се да продължа да пребивавам по същия метод. Единственото, което се промени е, може би, че ми се наложи да давам повече изявленията на български, френски, британски език. Най-забавното към номинацията за " Оскар " бяха изявленията, които давах за испански радиа, внезапно някакви испанофонски радиа започнаха да се интересуват от мен. Не знам дали е за добре и го лимитирам по някакъв метод, тъй като моята мощ не е говоренето, моята мощ е рисуването по стените. Всичко, което желая да кажа, го показвам посредством изобразяване. Говоря с гласа си, с цел да отправям светлината, а кой какво ще види и прозре - това е негов персонален ангажимент.
Интервю на Милена Славкова


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот? Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот?  Кметът на Монтана: Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините  Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован  Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак  Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон Интервю Още Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов "
Номинираният за " Оскар " режисьор и аниматор Теодор Ушев е в...
Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Синдикатът на чиновниците в пандизите по...
Синдикатът на чиновниците в пандизите в България предложения правосъдния министър Цецка Цачева на митинга на чиновниците на Групово дело „ Изп...
Нова Фейсбук мистерия “кой е с преимущество “... Вижте програмата на Григор Димитров до Рол... Бившият национал Георги Марков умря Нинова застана зад Жаблянов, упрекна Борисо... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 20 февруари
Овен През този ден не престъпвайте правилата си. Още при започване на деня с вас може да се свържат хора със съмнителна известност. Пред...
Земетресение бе усетено на гръцки остров в... Слави и " Ку-Ку бенд " с концерт в максимален... Сексуален комизъм от Родопите - прекомерно солен... Студентка от Пловдив скандализира Фейсбук... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Румен Радев пред паметника на Левски: Дн...
Днес сме Република, само че чиста ли, свята ли? Това попита в словото си президентът Румен Радев по време на отбелязването на 145 годин...
Партията на Местан желае в учебните заведения да се... Новините: Най-важното за деня, 19 февруари Руският публицист Лев Толстой е отстранен от Р... Позьорщината с името на Левски  www.expert.bg  Гугъл пусна олекотена версия на приложението Gmail Гугъл пусна олекотена версия на приложе...  Qualcomm увеличи офертата си за придобиването на собствен съперник Qualcomm увеличи офертата си за придобива...  Костов: Държавата би трябвало да се допита до Европейска комисия за АЕЦ Костов: Държавата би трябвало да се допита до...  Идея: Предупреждават за телефонни измами посредством сметките за ток Идея: Предупреждават за телефонни измами...  www.iwoman.bg  Брадата прави чудеса - от задръстеняк в секси модел (снимки) Брадата прави чудеса - от задръстеняк в...  До момичето, което не знае по какъв начин да обича себе си До момичето, което не знае по какъв начин да обича...  5 метода да подобрите половия си живот тази година 5 метода да подобрите половия си живо...  Марги Хранова и Коцето също в Марги Хранова и Коцето също в " Като две...  http://www.sportlive.bg  България към този момент с три медала при дамите от България към този момент с три медала при дамите от...  Мъри Стоилов: В същински потрес съм Мъри Стоилов: В същински потрес съм  Крушелницки: Никога не съм употребявал неразрешени стимуланти Крушелницки: Никога не съм употребявал заб...  5 тима желаят да завлечен Асенсио от Реал Мадрид 5 тима желаят да завлечен Асенсио от Ре... Интервю Още Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов "
Номинираният за " Оскар " режисьор и аниматор Теодор Ушев е в...
Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Нови Най-четени Най-коментирани Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов "... 32 0 Дневен хороскоп за 21 февруари... 114 0 400 000 лева кръвнина желаят околните на убитото момче в Борисовата град... 82 0 Съдът остави в ареста мароканеца, търсен за тероризъм... 69 0 Още завладяващи заглавия на млади режисьори в Международния конкурс на...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР