Номинираният за „Оскар“ български аниматор Теодор Ушев получи специална покана

...
Номинираният за „Оскар“ български аниматор Теодор Ушев получи специална покана
Коментари Харесай

Тео Ушев специален гост на Златните глобуси

Номинираният за „ Оскар “ български аниматор Теодор Ушев получи специфична покана за церемонията по раздаването на тазгодишните награди „ Златен глобус “ в Бевърли Хилс довечера. Авторът на „ Сляпата Вайша “ е първият режисьор, творящ в областта на късометражното анимационно кино, завоювал си правото да участва на връчването на влиятелните оценки. „ Поканата е разследване от наградата ми по време на TIFF (филмовия фестивал в Торонто). Това е единствената премия, която Асоциацията на задграничните публицисти в Холивуд раздава отвън глобусите “, изясни Ушев.

Само след два месеца режисьорът ще се разпише публично и като първият българин, дал гласа си за премиите „ Оскар “. Ушев бе поканен да се причисли като член на Американската кино академия, откакто впечатли миналогодишното жури със „ Сляпата Вайша “. Въпреки че не си потегли от церемонията със заветната статуетка, аниматорът получи оферти за работа от кино студиа като Sony Pictures и Dream Works. “Там не те хвърлят напряко на огромните филми. Рисуваш в началото някакви фрагменти. Няма по какъв начин да се откажа и от „ Физика на тъгата”, която още веднъж създаваме дружно с писателя Георги Господинов”, по този начин Ушев обоснова решението си да откаже примамливите оферти.

Към днешна дата българинът работи и по първия си игрален пълнометражен план. „ Пумпал “ е въодушевен от едноименния разказ на Владислав Тодоров, а клапата му се чака да щракне тази година. Сред страните, чиито комунистически паметници Ушев желае да включи във кино лентата си, са България, Румъния, Македония и Сърбия. За да придаде вълшебен нюанси на шокиращи места, измежду които и паметника на Бузлуджа, режисьорът ще анимира 25 минути от лентата.

Източник: Монитор
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР