Номинираният от президенвта Радев за служебен премиер Димитър Главчев представи

...
Номинираният от президенвта Радев за служебен премиер Димитър Главчев представи
Коментари Харесай

Димитър Главчев обяви служебния кабинет - вижте министрите

Номинираният от президенвта Радев за длъжностен министър председател Димитър Главчев показа конструкция и състав на служебното правителство пред президента и водачите на политическите сили.

Кабинетът е направен въз основата на последователност, експертност и балансираност.

 

Ето проекто-състава на служебния кабинет:


Димитър Главчев – длъжностен министър-председател
Людмила Петкова – длъжностен вицепремиер и министър на финансите
Калин Стоянов – длъжностен министър на вътрешните работи
Виолета Коритарова - длъжностен министър на районното развиване
Ивайло Иванов - длъжностен министър на обществената политика
Атанас Запрянов - длъжностен министър на защитата
Ивайло Върбанов Ценов - длъжностен министър на външните работи
Мария Павлова - длъжностен министър на правораздаването
Галин Цоков - длъжностен министър на образованието
Галя Кондева - длъжностен министър на здравеопазването 
Найден Тодоров - длъжностен министър на културата
Петър Димитров - длъжностен министър на околната среда и водите
Кирил Вътев - длъжностен министър на земеделието
Георги Гвоздейков - длъжностен министър на превоза
Петко Николов - длъжностен министър на стопанската система
Росен Карадимов - длъжностен министър на нововъведенията и растежа
Владимир Малинов - длъжностен министър на енергетиката
Валентин Мундров - длъжностен министър на електронното ръководство
Евтим Милошев - длъжностен министър на туризма
Георги Глушков - длъжностен министър на спорта


" Стремял съм се в кабинета да попаднат специалисти, да има последователност и да е политически уравновесен. Основната задача на служебното държавно управление ще бъде да подсигурява почтени избори. Това, обаче, не значи, че ще спре да работи в другите области. Европейският път на България ще бъде следван ",заяви Главчев преди да прочете имената на предлаганите от него министри пред президента и представителите на парламентарните групи.

Президентът Румен Радев посочи, че не се е месил по никакъв метод в проектосъстава на кабинета, предлаган от Главчев. Той добави, че по отношение на измененията в конституцията, отговорност за служебния кабинет към този момент носи не еднолично президентът, а Народното събрание. Затова и за първи път президентът организира съвещания по едно и също време с всички политически сили.

" Обществото чака час по-скоро изясненост за служебното държавно управление и датата за изборите. Затова и организирам консултациите в наличието на предлагания от мен претендент за длъжностен министър председател Димитър Главчев, с цел да може да се извърши едно от изискванията. А точно - Народното събрание, посредством тези съвещания, да е част от процеса по сформиране на служебно държавно управление, за което ще би трябвало да носи надлежно и отговорност. В този смисъл е изцяло естествено да получите още на този стадий информация персонално от господин Главчев, а не от медиите ", съобщи Румен Радев.

 

След представянето на министрите думата взе водачът на ПП-ДБ Кирил Петков, който съобщи, че показаният състав на служебния кабинет е " безочливост и засегнатост ".

" Един длъжностен кабинет има цел да реализира безпристрастни избори, където купеният избор да бъде стеснен оптимално. Изборът на Калин Стоянов е провокативен и засегнатост в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Той е ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ, няма лично мнение. Изборът на този вътрешен министър демонстрира безспорна безочливост ", акцентира Петков и означи, че в случай че Георги Гвоздейков одобри поста на транспортен министър, ще бъде изключен от Политическа партия.

" Мундров е министърът, който беше сменен в последния миг и който в никакъв случай не беше дискутиран, тъй че да бъде признат. Това демонстрира блестящо политическо оцветяване по най-лошия метод. Двамата министри, от които ще зависят самостоятелните избори, са отговорност на ГЕРБ. Може да имаме единствено хартиена бюлетина и платен избор в огромен мащаб. Ние сме взривени от това предложение ", продължи Петков и означи, че препоръчаната за длъжностен правосъден министър Мария Павлова е заместител на Борислав Сарафов, който е " въплъщение на превзетата страна ".

За първи път президентът ще организира по едно и също време с това и съвещания с парламентарно показаните партии в 49-то Народно заседание от 9:30 часа, както повеляват последните конституционни промени.

В осъществяване на Конституцията президентът Румен Радев се среща на „ Дондуков “ 2 с претендента за длъжностен министър-председател Димитър Главчев, на който на 30 март разпореди да предложи състав на служебно държавно управление.

 

В президенството са претендентът за министър председател Димитър Главчев, държейки директория в ръце, Деница Сачева, Томислав Дончев, Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Станислав Атанасов от Движение за права и свободи, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИНТ, влязоха и представителите на " Възраждане " Костадин Костадинов, Цончо Ганев и Петър Петков.

Българска социалистическа партия за декларирали, че няма да участват на срещата  при Радев.

 

Веднага откакто Главчев заяви кои са министрите, започнаха консултациите на президента с парламентарните групи в 49-ото Народно заседание.

 

След консултациите президентът би трябвало да реши по кое време ще насрочи изборите за 50-то Народно заседание.

 

Това зависи от издаването на декрет за назначението на длъжностен кабинет.

 

„ Президентът, след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател, назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период “, се показва в член 99 от Конституцията.

 

Засега наподобява, че най-вероятно изборите ще бъдат 2 в 1 на 9 юни. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР