Номинираната за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер

...
Номинираната за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер
Коментари Харесай

Урсула разказа урока си пред евродепутатите

Номинираната за идващ ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи през днешния ден пред Европейския парламент желанията си, в случай че бъде одобрена на длъжността.

Тя означи, че в случай че бъде определена, ще бъде първата жена отпред на Европейска комисия. Ще се изправя против всеки, който желае да унищожи Европейски Съюз, съобщи Лайен. Европа е като любовта - с времето може да не пораства, само че се задълбочава, добави тя. Лайен се разгласи за многостранно съдействие, за почтена търговия и правда. Трябва да преоткрием единството си. Ако сме единни, никой не може да ни раздели извън, добави тя.

Екология

По нейните думи опазването на природата е първостепенна задача и най-голямата отговорност на нашето време. Лайен предложи до 2050 година Европа да се трансформира в първия континент без замърсяване. Необходими са смели стъпки, намаляването на нездравословните газове с 40 на 100 до 2030 година не е задоволително, задачата би трябвало да бъде 50-55 на 100, посочи тя. Лайен заяви, че още в първите 100 дни от своето ръководство би предложила европейско законодателство за отбрана на околната среда. Тя означи, че са нужни един трилион евро вложения в идващото десетилетие за постигането на посочените цели. Лайен поддържа въвеждането на налог върху отделянето на въглероден двуокис.

Икономика

Според Лайен е належащо Европейски Съюз да отдели част от бюджета си в помощ на семействата при енергийния преход. Тя настоя за унищожаване на пречките пред финансовите пазари, както и пазарът да бъде съгласуван с обществото. Това, което желаеме да похарчим, първо би трябвало да спечелим. Не хората обслужват стопанската система, а стопанската система служи на хората, означи тя. Лайен се разгласи за почтени налози, в това число за софтуерните колоси, които печелят в Европа.

По нейните думи е належащо хората, които се трудят със законни контракти на цялостен работен, да получават почтено заплащане на всички места в Европейски Съюз. Според нея синдикатите и работодателите би трябвало да се договорят за почтена минимална заплата в съответната европейска страна. Лайен поддържа концепцията на Екологичен потенциал за утроявяне на средствата във фонда за обучение " Еразъм ". По нейните думи е належащо всяко дете в Европейски Съюз, застрашено от беднотия, да има достъп до главните права - обучение и опазване на здравето.

Човешки права

Лайен заяви, че желае половината еврокомисари да бъдат дами. Тя разясни, че в случай че тази численост не се извърши, ще отхвърля предложенията на страните от Европейски Съюз за еврокомисари. По нейните думи длъжностите в Европейска комисия ще бъдат разпределени поравно сред мъже и дами.

Една от пет дами в Европейски Съюз е била жертва на принуждение, а 55 на 100 от дамите са ставали жертва на полово посягане. Ще предложа насилието против дами да бъде част от закононарушенията по европейското право, Европейски Съюз следва да се причисли към Истанбулската спогодба, съобщи тя.

Върховенство на закона

Лайен уточни, че не може да има отстъпки по въпроса с върховенството на закона. Европейска комисия постоянно ще бъде самостоятелен страж на договорите, добави тя. В писма до две от водещите групи в Екологичен потенциал през вчерашния ден Лайен заяви, че ще поддържа въвеждането на годишни отчети за спазването на законността от всички страни в Европейски Съюз.

Мигранти

Според Лайен е належащо договарянията по смяната на разпоредбите от Дъблин да бъдат обновени, с цел да се възвърне Шенген. Тя означи, че Европейски Съюз е задължен да се избавя корабокрушенците. Трябва да понижим противозаконната миграция и да запазим правото на леговище. Трябва да демонстрираме състрадание и да предприемем решителни дейности, добави Лайен. Тя настоя Фронтекс да разполага с 10 000 спомагателни чиновници не до 2027 година, а най-късно 2024 година Лайен предложи Европейски Съюз да приема външнополитическите си решения не с единогласие, а с болшинство.

Брекзит

Лайен заяви, че е подготвена за обезпечаването на спомагателна пролонгация до отдръпването на Англия от Европейски Съюз. Постигнатото съглашение с Лондон дава сигурност. Готова съм за спомагателна пролонгация, в случай че има потребност и съображение. При всяко състояние Англия остава наш съдружник, сътрудник и другар, съобщи тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР