Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел започва срещи с

...
Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел започва срещи с
Коментари Харесай

Мария Габриел търси подкрепа за кабинет на срещи с политически сили в НС

Номинираната за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел стартира срещи с политическите сили в Народното събрание в търсене на поддръжка за държавно управление с първия мандат, който президентът Румен Радев ще връчи в понеделник.

След неприсъствен спор остава под въпрос оповестената за през днешния ден среща на Габриел с " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Вчера водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи кандидатурата на ГЕРБ-СДС за министър-председател с първия мандат.

" Ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел ", сподели той от парламентарната естрада.

А през днешния ден еврокомисарят Мария Габриел стартира срещи с политическите сили в Народното събрание, без партия " Възраждане ", чийто водач Костадин Костадинова намерено оспори нейната номинация.

" Не е човек, който може да поеме отговорност за ръководството на страната ".

Остава под въпрос срещата на Мария Габриел и управлението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС с представители на " Продължаваме промяната – Демократична България ", която е оповестена за 10 ч. в зала " Запад " на Народното събрание, откакто от пресцентъра на втората политическа мощ разпространиха известие, че срещата им с Мария Габриел се пренасочва за късния следобяд в петък, с цел да могат в нея да се включат и водачите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев. От ГЕРБ осведомиха навреме, че ще чакат представители на ПП-ДБ в уговорения час през днешния ден, с аргумента, че съпредседателите на парламентарната им група Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев са в София и могат да вземат участие в срещата, която в началото са приели.

Независимо от изхода на създалата се обстановка, от ПП-ДБ приветстваха качествата на еврокомисаря Мария Габриел, само че подчертаха кардиналната позиция на обединението да не поддържат министър председател и държавно управление, излъчен с мандат на ГЕРБ-СДС. " Поради неналичието на доверие в цялата партия ГЕРБ, а не в обособени човеци в нея ", изясни депутатът Даниел Лорер.

Днес са планувани срещи на Мария Габриел с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ". Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ посочи потребността от разговор.

" С доста разсъдък и ум би трябвало да се седне на масата да се договаря. "

От Българска социалистическа партия също ще се явят на диалозите и ще слагат въпроса най-сетне да се постави ред, съобщи водачът Корнелия Нинова.

" Първо би трябвало да изясним всичко останало. Има ли цели, има ли единодушие, има ли период. И когато стане ясна тази конкретика, която ГЕРБ оферират, вършим три дни допитване, отговаряме. "

Секретарят на парламентарната група на " ИТН " Станислав Балабанов уточни:

" Най-вероятно в една такава изострена политическа обстановка се надяваме, че ще се сформира кабинет на споделените отговорности ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР