Номинираната от президента Доналд Тръмп за извънреден и пълномощен посланик

...
Номинираната от президента Доналд Тръмп за извънреден и пълномощен посланик
Коментари Харесай

Херо, пратена от Тръмп у нас, крие уникално минало! Оказа се бежанка от...

Номинираната от президента Доналд Тръмп за ексклузивен и пълномощен дипломат на Съединени американски щати в България, Херо Мустафа, е бежанка от Ирак.



Семейната й история е разказана в документалния филм American Herro (игра на думи сред името Herro – Херо и „ hero “ – „ воин “) на режисьора Кърк Руус, показан за първи път през февруари 2009 година



Филмът разказва ранното детство на Херо, като бежанка от режима на Садам Хюсеин и пътя й към сполучливата дипломатическа кариера в Държавния департамент на Съединени американски щати.



„ За мен, Ирак е мястото, което ми даде живот, само че Америка е мястото, което ми даде независимост “, споделя тя във кино лентата.

Херо Мустафа е родена в Ербил, Иракски Кюрдистан, през 1973 година Прекарва две години от живота си в бежански център, а през 1976 година фамилията й получава леговище в Съединени американски щати и се открива в щата Северна Дакота. Баща й е кюрдски политически деятел и съперник на режима на Садам Хюсеин.







Мустафа има дипломи в региона на националната сигурност и Близкия изток от Джорджтаунския университет и по интернационалните връзки от Принстънския университет.

След завършването си управлява неправителствена организация за кюрдски проучвания в Съединени американски щати. Пътува до Босна като наблюдаващ по време на локалните избори.

Започва работа в Държавния департамент през 1999 година, а първото й предопределение е в Атина. Следват: Бейрут, Вашингтон (като специфичен секретар в екипа на Кондолиза Райс) и Багдад.

Мустафа е старши консултант по Близкия Изток на вицепрезидента Джо Байдън в интервала 2009-2011 година

В момента е заместник-ръководител на посолството на Съединени американски щати в португалската столица Лисабон. Преди това тя е била консултант по политически въпроси на американското посолство в Индия. Била шеф в Съвета за национална сигурност.



Говори девет езика, в това число турски, кюрдски, испански, гръцки, арабски, съветски, хинди и фарси.

В България госпожа Мустафа ще размени Ерик Рубин като дипломат на Съединени американски щати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР