Номинацията на министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен за

...
Номинацията на министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен за
Коментари Харесай

Управляващата германска коалиция в хаос заради номинацията на Урсула фон дер Лайен

Номинацията на министърката на защитата Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейска комисия не даде на Германската социалдемократическа партия съображение да се отдръпна от ръководещата коалиция, съобщи един от краткотрайните водачи на социалдемократите, Малу Драйер, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението на Европейския съвет да номинира немската министърка на защитата разгневи доста политици от ГСДП, които го сметнаха като отвод на канцлерката Ангела Меркел от обещанието да поддържа победител от изборите за Европейски парламент за заемането на длъжността.

Бившият водач на ГСДП и някогашен външен министър на страната Зигмар Габриел изрази мнение, че партията му би трябвало да напусне ръководещата коалиция поради номинирането на министърката на защитата Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

" Ако канцлерката Ангела Меркел номинира Фон дер Лайен без утвърждението на държавното управление, това е очевидно нарушаване на разпоредбите на федералното държавно управление и съображение да излезем от обединението ", сподели Габриел пред списание " Шпигел ".

Той назова " празни приказки " обяснението на Меркел, че се е въздържала, когато водачите на Европейски Съюз са дали своят вот номинацията на Фон дер Лайен на срещата на върха в Брюксел. Социалдемократите, които са по-малък сътрудник в ръководещата коалиция в Германия, би трябвало да се разгласят против тази номинация, прикани той.

Но министър председателят на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйер, който е един от тримата краткотрайни ръководители на ГСДП, съобщи пред немската социална телевизия Цет Де Еф, че не може да упрекна Меркел в нарушаване на съдружното съглашение. " Тя се въздържа при гласуването в Съвета ", уточни той.

Меркел беше единственият водач, който не поддържа нейната близка съюзничка Фон дер Лайен на гласуването в Европейския съвет, откакто едночасовите опити да убеди своите съдружни сътрудници се оказаха безплодни, отбелязва Ройтерс.

На европейските избори на 26 май ГСДП означи най-слабият резултат в историята си след Втората международна война. Мнозина политици от партията желаят да прекратят присъединяване си в обединението с консервативния блок на Меркел.

" ГСДП се погрижи Германия да бъде единствената страна в Съвета, която не можеше да гласоподава за Германия ", акцентира Маркус Зьодер, министър председател на немската провинция Бавария. " Това сигурно е неповторим случай в историята на страната ", добави той.

Германските социалдемократи се готвят да се опълчват на Фон дер Лайен на европейско ниво, съобщи ДПА. Отхвърлянето на социалдемократическия претендент Франс Тимерманс от страни с десни държавни управления като Унгария засенчва номинацията на немската министърка на защитата, съобщи Томас Оперман, заместник-председател на Бундестага и член на ГСДП.

Водещият претендент на ГСДП на изборите за Европарламент Катарина Барли даде да се разбере, че няма да поддържа Фон дер Лайен на гласуването в Народното събрание по-късно този месец.

Други немски партии също насочиха рецензии към метода, по който министърката на защитата беше номинирана за ръководител на Европейска комисия. Пренебрегването на системата с водещите претенденти от страна на националните държавни управления е съдбовен знак за европейската народна власт, съобщи председателката на " Съюз 90/Зелени " Аналена Бербок. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР