Nokia ще пусне на пазара набор от решетъчни (mesh) Wi-Fi

...
Nokia ще пусне на пазара набор от решетъчни (mesh) Wi-Fi
Коментари Харесай

Nokia с решетъчни Wi-Fi продукти за дома

Nokia ще пусне на пазара набор от решетъчни (mesh) Wi-Fi артикули, предопределени за дома. Те включват шлюзове (gateway) и радиомаркери (beacon), чиято цел е да усъвършенстват свързаността. По думите на Раджийв Съри, основен изпълнителен шеф на Nokia, компанията работи върху 5G мрежи, само че има намерение да усъвършенства и домашния Wi-Fi.

Един от маркерите бе показан от Съри на конференция, която се състоя ден преди началото на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес (MWC 2018). Целта му е да обезпечава работата на приложения, изискващи висока пропусквателна дарба като поточно предаване на виртуална действителност и видеонаблюдение на възрастни хора.

 Директорът на Nokia, Раджийв Съри, демонстрира един от новите Wi-Fi радиомаркери за решетъчни мрежи.

Маркерите употребяват машинно учене, с цел да усъвършенстват връзките сред другите устройства. Според Nokia те могат да откриват до 17 източника на разстройства, в това число Bluetooth представители, безжични телефони и микровълнови печки и динамично да пренасочват прехвърлянията на данни, тъй че те да заобикалят такива проблематични зони.

През последните години компанията първо напусна потребителския сегмент, откакто първо продаде смарт телефон бизнеса си на Microsoft, след което закупи френски снабдител на медицински устройства и най-после продаде остатъка от мобилното си отделение на HMD, които оферират устройства с финландската марка.

Домашните Wi-Fi устройства на компанията няма да се продават непосредствено на консуматори. Те ще доближават крайните клиенти посредством снабдители на услуги като част от цялостното мрежово портфолио на Nokia и ще работят с към този момент съществуващите нейни домашни артикули. До момента компанията е продала 47 млн. домашни шлюза по целия свят. Новите устройства би трябвало да се появят в средата на годината.

Решетъчните мрежи дават опция за самоорганизация. При проблем с някой предавател да вземем за пример пренасочването може да става за под половин секунда. Възможността за засичане на проблеми и заобикалянето им преди потребителят да се е оплакал ще е значимо за доставчиците на услуги. Според Съри 30 на 100 от потребителските позвънявания в центровете за поддръжка на оператори се дължат на зле работещи W-Fi мрежи.

На конференцията бе оповестено още, че Noka придобива американската компания за мрежови решения Unium, която стои зад някои от умните функционалности в новите артикули на финландците.

След сходни покупко-продажби нормално е налице дълъг развой по интеграция. Nokia и Unium обаче работят дружно от известно време и ще покажат взаимни артикули още на MWC 2018. Самото придобиване пък би трябвало да бъде финализирано в края на март.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР