НОИ трябва да поеме изцяло изплащането на болничните и то

...
НОИ трябва да поеме изцяло изплащането на болничните и то
Коментари Харесай

Мика Зайкова: НОИ трябва да поема изцяло болничните през първите три дни

 Национален осигурителен институт би трябвало да поеме напълно изплащането на болничните и то на 80 % и през първите три дни, а не както е сега - работодателите поемат през първите три дни 70 % от среднодневното заплащане за месеца. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция самостоятелният финансов специалист Мика Зайкова. 

Зайкова разяснява продължаващите претенции от страна на бизнеса да не заплащат първите три дни от болнични. Работодателите от АОБР обявиха, че няма да се върнат в Националния съвет за тристранно съдействие, до момента в който не бъдат препоръчани съответни ограничения за справяне със злоупотребите с болничните, както и не бъдат освободени от заплащането за първите три дни.

Според Зайкова настояването на бизнеса е заслужено, защото Национален осигурителен институт получава парите от осигуровките, по тази причина би трябвало да заплаща и компенсацията. Неясно е за какво работодателят, който взе участие в осигурителната вноска, би трябвало да заплаща болнични, сподели Зайкова.

Тя напомни, че задължението за работодателите беше въведено като антикризисна мярка, от която изгубиха и работодателите, и служащите. Затова, съгласно Зайкова, е най-добре да се върне остарялото състояние. " Вярно е, че фонд " Общо заболяване и майчинство " е на недостиг и страната додава, но страната заплаща от нашите налози ", означи специалистът.

Зайкова счита, че болничните се усилват, тъй като българите боледуват повече, а не тъй като са мошеници.

" Българинът в действителност е болен и той е болен, тъй като няма достъп до качествено опазване на здравето, тъй като освен трите държавни управления на Борисов, а и всички държавни управления преди този момент, не направиха смислена промяна в опазването на здравето ", съобщи специалистът. Тя напомни, че през 2019 година бяха дадени 490 милиона повече за опазване на здравето, за 2020 година са дадени 395 милиона повече, което съгласно Зайкова са големи суми пари, които " потъват като в бездънна каца ", а никакви промени не се случват.

Според нея появилото се изненадващо предложение да не се заплаща първият ден от болничните е било повече от неуместно, поради това, че множеството болнични се вземат от майките на дребни деца, а те по никакъв метод не са подпомагани от страната. Добре, че министър председателят се намеси, добави Зайкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР