НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората

...
НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората
Коментари Харесай

Връщат часовника за 7707 кандидат-пенсионери

НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората подали заявление за пенсиониране от началото на годината до 7 май 2019 година, когато стана ясно, че коефициентът, по който се дефинира размерът на пенсията, може да се дефинира по остарялата и по новата методика. Те са и първите, които ще избират сред пресмятане въз основата на три поредни години с висок приход и осигурителни вноски, или на основата на приходите, които са получавали след 2000 година, разясниха за „ Монитор “ от Национален осигурителен институт.

До тази обстановка се стигна, откакто се одобри смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, съгласно която от 1 януари 2019 година пенсиите се дефинират единствено по приходите след 2000 година. Това обаче провокира митинги и в последна сметка се реши да се даде гратисен интервал от три години-до края на 2021 година, в който хората ще имат опцията да създадат избор на по-благоприятния за тях вид.

Въпросните 7707 кандидат-пенсионери ще имат опция да подадат заявки за преизчисляване на пенсията в шестмесечен период – до 4 ноември.

Национален осигурителен институт отвори мобилни приемни, в които специалисти на института съветват кандидат-пенсионерите да могат да създадат верния избор. На специалистите се постанова да вземат решение доста и разнообразни проблеми, откри инспекция на „ Монитор “. Често при тях идват бъдещи пенсионери с изчезнали документи или с неизясненост по какъв начин да си подредят стажа. Когато заявката се подаде в съответната териториална дирекция на Национален осигурителен институт, в случай че има несъответствия, срокът за оправяне на документите за пенсиониране е един месец. Изнесените приемни оказват помощ тези несъответствия да се плануват и да се отстранят преди подаване на заявката. Тъй като новият Закон за отбрана на персоналните данни не позволява заявката за пенсиониране да се подава по пощата, а единствено персонално, приемните икономисват и пътуването до регионалния град.

Опитът от приемните демонстрира, че не са малко хората, на които години от стажа им се губят по разнообразни аргументи. Най-често това се случва при очистване или приватизация на предприятията. Принципно, ведомостите от закритите сдружения се съхраняват в архива на Национален осигурителен институт. При подаване на заявление за пенсиониране те се изискват от териториалната дирекция с протокол. Имало случаи обаче, в които документите не е водена правилно и в нея има празноти. В тогавашните аграрни структури на Административнопроцесуален кодекс и Трудово-кооперативно земеделско стопанство да вземем за пример се водели партидни книги, в които са отразени плануваните работни дни, само че те не постоянно са отработени. На места пък били записани единствено сумите, само че не и работните дни. В трети случаи в тогавашните предприятия дамите в майчинство се записвали в обособена ведомост, която нерядко липсва и няма по какъв начин да се потвърдят годините, прекарани в майчинство. Месеци се губят и от това, че парите за майчинство постоянно са изплащани вкупом за три месеца.

Експертите са установявали и не малко опити за злоупотреби, в които се показват остарели документи с щемпел и автограф на разположение, което не може да носи отговорност. Затова импортираните документи за разпределяне на пенсия наложително се съпоставят с тези в архивите.

Според специалистите на Национален осигурителен институт, новата методика с установяване на коефициента по приходите след 2000 година е въведена тъкмо поради неточните данни и с цел да се избегнат злоупотреби. От 1998 година до 2000-а персоналният указател на Национален осигурителен институт е бил пробен. През тези години част от данните са на книжен притежател, а други са били въвеждани в онлайн масива. След Милениума регистърът към този момент работи и цялата информация е въведена в него.

Почти всички, които са употребили до момента услугите на мобилните приемни на Национален осигурителен институт, упорстват да им се създадат планирани калкулации и по двете методики, с цел да могат да преценяват коя е по-благоприятна за тях, обясниха специалисти. Досегашната процедура сочи, че тези, които не са прекъсвали трудовия си стаж, избират остарялата методика и те за момента са по-голямата част от кандидат-пенсионерите. Хората, които по разнообразни аргументи имат дупки в стажа, се ориентират към новата. Когато празнотите са под 5 години, те си заплащат стажа, каквато опция дава нормативната уредба. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР