НОИ няма да издава персонални идентификационни кодове в цялата страна.

...
НОИ няма да издава персонални идентификационни кодове в цялата страна.
Коментари Харесай

Днес НОИ няма да издава идентификационни кодове в цялата страна

НОИ няма да издава лични идентификационни кодове в цялата страна.

Прекъсването на услугата се отнася единствено за днешния ден. Това се постанова поради планувана актуализация на софтуера, разясняват от Национален осигурителен институт.

Какви са най-често задаваните въпроси към Контактния център на Национален осигурителен институт?

От Национален осигурителен институт показват, че това няма да се отрази на електронните услуги, които са налични на интернет страницата на института и ще продължат да работят без спиране.

Припомняме ви какво съставлява персоналният идентификационни код (ПИК)

ПИК на Национален осигурителен институт дава елементарен, комфортен и безвъзмезден метод за прилагане на редица електронни справочни и административни услуги на Национален осигурителен институт през интернет страницата на института. Чрез него обезпечените лица могат без да посещават офисите на институцията да получат лични информации, които са свързани с достъп до персоналните им данни. По интернет те могат да наблюдават осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки. Ако им следва пенсиониране, потребителите могат да ревизират наличната информация за насъбрания си застрахователен стаж и приход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си. В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, посредством своя ПИК лицата могат отдалечено да наблюдават дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено. Освен това имат опцията да наблюдават постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното погашение са към този момент налични в Национален осигурителен институт.

С ПИК може да се подаде заявление по електронен път за осъществяване на редица административни услуги, да се зададе настоящ въпрос или да се подаде сигнал или тъжба, изискващи достъп до персонални данни, посредством контактните форми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР