НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е

...
НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е
Коментари Харесай

Петков: НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка


Национален осигурителен институт е приложил тъкмо настоящия закон за пенсиите, не е позволена неточност. Но има и малцина хора, при които пенсиите нямат действително нарастване. Това се отнася до тези, които през 2006 година са получили наново нарастване на пенсиите- тогава е обещано в допълнение нарастване на най-ниските пенсии, които в същото време са лимитирани по мярка и това се отнася до 4900 пенсионери.

Обяснението е на общественият министър Бисер Петков през днешния ден на брифинг във връзка подадени в Национален осигурителен институт тъжби от пенсионери, които не са получили плануваното yвеличение от 2,4% на приходите cи от 1 юли тази година.

Историята на пенсиите е много комплицирана, неразбирателства се получават при преизчисляването, изясни министърът. От 2017 година има нов механизъм за преизчисляване и индексиране на пенсиите, който замести прилаганото дълги години така наречен швейцарско предписание, сподели министърът. Новото е, че остарелият размер на пенсията не се усилва директно със съответния %, получен по швейцарското предписание.

Процентът на нарастване на пенсиите за т.г. е 2.4% на база данните за междинния застрахователен приход и на показателя на потребителските цени за 2016 година До 1-ви януари т.г. тежестта на година застрахователен стаж беше 1.1%, а от 1-ви януари 2017 година за новите пенсии и от 1-ви юли 2017 година за старите набъбна с 1.26%, което е, в действителност, повишаване с 2.4%. Този нов механизъм, признат през 2015 година, като част от пенсионната промяна, тази година за първи път беше прибавен на процедура. Целта е да се подтиква присъединяване в пенсионната система и да се регистрира осигурителния принос на лицата в по-голяма степен, акцентира министър Петков. С преизчисляването на пенсиите се дефинира нов размер на пенсиите към датата на отпущането на пенсията, продължи той.

В всеобщия случай нарастването е с 2.4%, само че има и малцина, при които пенсиите нямат действително увеличение- точно това са тези 4900 пенсионери.

Има тъжби от пенсионери, само че тези тъжби не са доста. При някои пенсии са се насложили някои промени в годините на механизми и нормативни актове, разяснява Бисер Петков. Целта ни е да надградим този нов механизъм и да отчетем опита,който имаме при настоящето преизчисляване, уточни той.

Тези 4900 пенсионери във времето по някакъв метод са били облагодетелствани с увеличени пенсии и защото настоящият закон е прибавен вярно ние нямаме съображение да ревизираме цифрите и да им доплащаме в допълнение пари, безапелационен бе Петков. Но от идната година размера на пенсиите ще нараства съгласно повишаването на тежестта на осигурителния стаж, т.е. в случай че процентът, който се получава по швейцарското предписание на предстоящите данни за 2017 година, е 3.8%- с толкоз ще се усилят пенсиите на всички пенсионери, означи министър Петков.

160 са получените тъжби при нас от пенсионери досега, които настояват, че не са получили нарастване на пенсиите, съобщи шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. Всички те, обаче, са получили минималната пенсия, която от 1-ви октомври т.г. към този момент е 200 лева, добави той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР