НОИ да информира служебно пенсионерите за новия размер на пенсията

...
НОИ да информира служебно пенсионерите за новия размер на пенсията
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска НОИ да информира хората за новите им пенсии

НОИ да осведоми служебно пенсионерите за новия размер на пенсията им, а не да го прави единствено в случай че информацията бъде поискана. За това приканва омбудсманът Диана Ковачева в рекомендация до шефа на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов.

Ковачева изяснява, че към нея се обръщат от ден на ден хора, които търсят съдействие да получат служебно от Национален осигурителен институт разпорежданията, в които са посочени преизчислените размери на пенсиите им. Пенсиите бяха преизчислени на 25 декември 2021 година след след актуализацията на Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2021 година и промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Преизчисляването е от изключителна значимост за всички пенсионери, защото води до повишение на всички пенсии, от минималната, която от 300 лева се увеличи на 370 лева, до оптималната, която от 1440 стана 1500 лева, изяснява омбудсманът.

Национален осигурителен институт обаче е въвел практиката да не изпращат разпорежданията, с които служебно се преизчисляват пенсиите, а да ги предоставя само след експлицитното им поискване. Това обаче пречи на хората да получат информацията си в точния момент и при противоречие или подозрение за позволена грешка да могат да апелират административния акт, с който се прави това преизчисление.

" Трябва да се прегледа опцията разпорежданията, с които ще бъде заверен новия размер на пенсиите, да бъдат изпратени по съответния законов ред на всички пенсионери. Още повече, че самите разпоредби, с изключение на с осведомителен темперамент, са и годни за обжалване административни актове ", написа Ковачева до Иванов. И упорства рекомендацията й да бъде взета предвид в къс период, с цел да бъде улеснен достъпът на възрастните хора до настоящата информация за новия развем на пенсиите им. " Не бива да се позволява обстановка, в която възрастните хора, в това число и тези с влошено здравословно положение, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на Национален осигурителен институт, изключително в миг на увеличаващите се случай на коронавирус ", упорства омбудсманът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР