Ноемврийското време през май е към своя край. След три

...
Ноемврийското време през май е към своя край. След три
Коментари Харесай

Затопля се, но ще продължи да превалява

Ноемврийското време през май е към своя край. След три дни на доста ниски дневни температури, времето ще се затопли, ноотносително. В последните три дни дневните температури в региона на София не се покачиха над 12 градуса. Такава серия от студени майски дни се случват много рядко. По принци оптимални температури под 15 градуса са редки през месец май и статистиката през годините го демонстрира.

Но през този май, както и през май предходната година сме имали днис оптимални дневни температури от 11 градуса в региона на София. Което е извънредно.

За протокола - в последните 24 години, най-ниската оптималната дневна температура през май, за региона на София, е била 8 градуса - през 2019година. А през 2018 година, най-ниската оптималната дневна температурае била 20 градуса. През останалите години - след 2000 година, толкоз ниски дневни температури се срещат относително рядко.

Заради по-ниското атмосферно налягане над Южна и Югоизточна Европа времето над Балканите бе настабилно и ще остане несигурно и в идващия 10 дневен интервал. Но, както към този момент споменахме, дневните температури ще се покачат и в този времеви период, за който приказваме, до към 26 - 27 май, ще бъдат над 20 градуса, а в равнинните региони на страната и до 27 - 28 градуса, в обособените дни.

В такава обстановка на нестабилна атмосфера мъчно може да се направи точна прогноза, само че главната характаристика на времето в идващите дни, като изключим съботния ден, ще бъде опцията за следобедни валежи. Това значи, че са вероятни гръмотевични стихии, тук-там с интензивни превалявания за малко време, не са изключени и градушки. Най-вече се чакат сходни феномени над западните, южните и централни планински региони на страната. Над останалата част от страната времето ще е по-добро.

Затова е значимо да следите краткосрочните прогнози на НИХМ, с цел да сте в крайник с трендовете за всеки обособен ден от идната седмица.

Още от неделя ще стартира да се демонстрира тази неустойчивост и чакаме валежи тук-там съпроводени и от гръмотевици, на запад. На изток тези феномени ще са на по-малко места, по-скоро ще са изключение.

Бъдете внимателни, в случай че сте навън, следвайте всички ограничения за сигурност в изискванията на гръмотевични стихии.

И в Европа пролетта е в разгара си, не се виждат летни температури, даже в южните региони на Испания и Италия най-високи дневни температури до 33 градуса.

По-топло от нормалното е над южните региони на скандинавските страни - Швеция и Норвегия.

Като любопитен факт - ледът в Северния ледовит океан остава на относително високо равнище - над 13 млн. кв. километра, което е над междинното за последните десетина години.

А над южните американски щати, по крайбрежието на Мексиканския залив се придвижва зона на ниско налягане, с размер на България, която създава мощни гръмотевични стихии, интензивни превалявания и мощни ветрове.

Глобалната приземна температура, която следим на всяко съвещание на Синоптичната комисия остава постоянна - 14.62 градуса, без изменение в последните дни. Тя е с 0.62 градуса над признатата за норма световна приземна температура от 14 градуса, за последния 30 годишен климатичен интервал, който завърши през 2020 година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР