Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за

...
Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за
Коментари Харесай

НСИ: Ноември 2020 е най-смъртоносният месец от години

Ноември 2020 година е най-смъртоносният месец в България най-малко за последните пет години. Това сочат данни на за смъртността в страната, оповестени тази седмица. През ноември в България са умряли 15 953 индивида, при приблизително към 8300 за същия месец през последните 5 години. Повишението е от над 92%. В разликата от над 7600 индивида влизат 2560 умряли от ковид за посочения месец (те са изчислени по публични данни на Единната осведомителна система). Сред останалите случаи (над 5000) още веднъж съществена роля има епидемията - към това мнение се сплотяват експерти

Общата смъртност е почнала да нараства по отношение на 2019г. още от края на юни. Като се покачва изменчиво, само че от няколко седмици (след 40-та седмица - първата на октомври) има внезапно повишаване. " За да достигнем през 46-та седмица 3 800 случая на умряли лица в страната, което е невиждано число за последните пет години ", разяснява в края на ноември пред БНР Магдалена Костова, която управлява дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт. Тогава данните към момента не са оповестени, само че Костова изяснява, че по-добрият метод за следене са коефициентите по отношение на безспорните бройки:

" През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 умряли на всеки хиляда души. За съпоставяне общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила, написа Дневник. Мариана Костова от Национален статистически институт изяснява, че за 2020 година нашите прогнози са, че ще има сред 120 и 125 хиляди умряли лица в страната. Миналата година са били 108 хиляди. Тя споделя, че процесът на отчитане е комплициран и минава през хартиено шифроване на известията за гибел от РЗИ, които в този момент са натоварени и данните за публично регистрираните аргументи ще бъдат ясни едвам следващата година. Костова напомня, че България е измежду страните с висока смъртност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР