Ноември 2011 г., Сейф ал-Ислам Кадафи току-що e пленен от

...
Ноември 2011 г., Сейф ал-Ислам Кадафи току-що e пленен от
Коментари Харесай

Ще си върне ли кланът Кадафи Либия?

Ноември 2011 година, Сейф ал-Ислам Кадафи преди малко e покорен от въоръжени бунтовници в Либия. Измършавял, дегизиран като туарегски камилар и с окървавени пръсти, той се появява във видеоклип, дружно със своите похитители. Краят наподобява близо за наследника на режима: татко му Муамар Кадафи е линчуван до гибел месец преди този момент от размирен групировки.

Освободен от пандиза през юни 2017 година, синът на " ръководителя на революцията " подписва през днешния ден завръщането си в политическия живот на Либия, написа в собствен материал ливанското издание L " Orient- Le Jour. Въпреки че е наказан на гибел от съд в Триполи и е преследван от Международния углавен съд за закононарушения против човечеството, Сейф ал- Ислам има намерение да се кандидатира за идващите президентски избори, планувани кардинално преди септември съгласно Плана за деяние на Организация на обединените нации. С " поддръжката на главните либийски племена " той ще показа скоро " платформата си " и желае " да наложи повече сигурност и непоклатимост в Либия ", декларира представителят на семейство Кадафи пред Egypt Today.

От 2011 година Либия не съумява да си възвърне политическата непоклатимост, макар че три пъти е провеждала парламентарни избори. Страната е надълбоко разграничена, като Изтокът е следен от маршал Халифа Хафтар, а Тобрук, Триполи и Западните парламенти от интернационално приетото държавно управление на националното единение, ръководено от Файез ал- Сарадж.

Невидим претендент

Реалните шансове на Сейф ал- Ислам остават несигурни. " Кандидатурата му зависи от бъдещия изборен закон, който ще му разреши или не да се яви на избори ", изяснява пред L`Orient-Le Jour Елен Бравен, асоцииран откривател в IPSE. Тигърът на режима Кадафи, който отглеждаше два хищника като домашни любимци, до този миг не се е появявал обществено. " Но в случай че предположим, че излезе на ярко и успее да се яви, той може да сътвори същински грижи на другите претенденти. Неговата евентуална мощ е да разиграе карта, която маршал Хафтар не може да предвиви: съглашение с някои ислямисти в Либия ", споделя Джалел Харшауи, докторант в университета " Париж VIII ". Оставайки в сянка, синът на Кадафи продължава да упражнява политическо въздействие измежду доста племена. " Той е работил, в това число по време на задържането си, за възобновяване и поддържането на постоянна мрежа от племенни обвързаности ", споделя Венсан Южьо, създател на биографията на Кадафи.

Идеята да поеме юздите на властта не е нова в главата на тигъра на режима. В началото на 2000-те, вторият наследник на Муамар Кадафи взема присъединяване във всички дипломатически въпроси на страната и през 2003 година договаря с администрацията на Буш за прекратяването на либийската нуклеарна стратегия против премахването на наложеното на Триполи ембарго.

По силата на този политически триумф младият Сейф ал- Ислам бързо се утвърди като най-влиятелната фигура от семейството Кадафи. Поддръжник на демократизацията на режима, той се възприема като модернизатор. Младият тигър знае по какъв начин да покаже зъби, когато става въпрос да се опълчи на остарялата кадафистка номенклатура. Той се осмелява да предложи през 2007 година основаването на конституция и либерализация на пресата. Но дивият звяр на Триполи отива по-далеч, като започва четири нови медии, които не са свързани с властта. Твърде подривно за апаратчиците на режима, които национализират тези нови медии.

Сейф ал-Ислам краткотрайно се отхвърля от политиката, с цел да отиде в Европа. Любител-художник, той продава " неприятните си картини, неясно въодушевени от Салвадор Дали, в съмнителни и комерсиални музеи ", смее се господин Южьо. Той също по този начин получава докторска степен в London School of Economics за ролята на " гражданското общество в демократизацията на интернационалните управнически институции ". Доста парадоксално за наследник на деспот. Сам ли е написал тезата си или е плащал подкупи на учебното заведение, с цел да я получи? Загадката остава. Едно е несъмнено: Фондацията на Сейф ал-Исмал даде обещание 2 милиона $ на влиятелния университет, а ректорът е изхвърлен на открито, когато абсурдът избухна.

В сянка, бурният докторант продължава да работи за либерализирането на режима. Фондацията му разгласява отчет, в който изключително внимание се обръща на " случаите на изтезания и малтретиране ", както и на " непозволени арестувания ". Дофинът на режима се възползва от този демократичен облик, с цел да развие връзки със Запада. От Елисейския до Бъкингамския замък през Белия дом, младият трийсетгодишен мъж е помпозно посрещан от всички западни канцеларии, за които въплъщава модерното лице на един от най-свирепите режими в света. Увлечението стига до там, че той бързо бива общопризнат като " министър на външните работи " и даже " де факто министър председател ".

Връщайки се на локалната сцена през 2009 година, той се стреми да успокои Либия, като реализира мир с " Мюсюлмански братя " и освободи джихадистите от Либийската ислямска бойна група (GICL), терористична организация, близка до " Ал- Кайда ". " Примирието с ислямистите, подкрепено от Катар, ще докара до освобождението на хиляди пандизчии. Някои кадафисти го ненавиждат затова. Те считат, че неговите начинания са създали диктатурата по-уязвима ", споделя Харшауи.

" До последната жена "

Въстанието през 2011 година е повратна точка в политическата кариера на младия триполитански див звяр. Докато мнозина чакат той да бъде благосклонен с бунтовниците, той въплъщава репресията на режима. " Той разбра, че единственият му късмет да наследи фамилния жезъл е да схване позицията на революционна непорочност, даже да я смекчи по-късно ", допуска Южьо. Шест дни след първите въстания в Бенгази, той споделя по малкия екран: " Ще се бием до последния мъж и до последната жена. " На живо той заплашва с " хиляди смъртни случаи " и " реки от кръв ".

Сейф ал -Ислам ще бъде последният член на клана Кадафи, който ще напусне Либия. Предаден от един от неговите куриери до момента в който бяга в Нигер, той ще си отреже няколко пръста, преди да бъде вкаран в затвор на стотина километра от Триполи от въоръжена група, която отхвърля да го съобщи. " В реалност той е бил под домакински арест в първокласна вила, където е можел да приема гости ", споделя някогашен посланик, осведомен с въпроса.

Мечът на исляма, дословен превод на Сейф ал-Ислам, към момента живее с щръкнал Дамоклев меч над главата. Активно издирван от Интерпол, наследникът на кадафистка Либия вижда обвиняванията да се натрупат. Най-накрая ландшафтът се почисти през юни, когато звярът излезе от златната си клетка.

Амнистиран от Народното събрание на Тобрук, само че към момента издирван от управляващите в Триполи, Сейф ал- Ислам от този момент приготвя акцията си зад кулисите. Остава да забележим дали в действителност ще има опция да взе участие и дали остарелият либийски тигър ще се наложи като предводител в страна, надълбоко разграничена от съвсем седем години./news.bg

Превод: Петя Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР