Нобеловият лауреат за мир от 2010 и дългогодишен китайски дисидент

...
Нобеловият лауреат за мир от 2010 и дългогодишен китайски дисидент
Коментари Харесай

Нобелистът Лю Сяобо - символ на демократичното движение в Китай, е "близо до смъртта"

Нобеловият лауреат за мир от 2010 и дълготраен китайски отстъпник Лю Сяобо е " покрай гибелта " съгласно фамилни другари. В петък " Ройтерс " цитира източник от немското външно министерство, съгласно който немски експерт по ракови болести е в Китай и ще прегледа 61-годишния нобелист.

" Това, което чуваме, е че положението му бързо се утежнява и сме доста разтревожени от това ", сподели източникът на организацията. В петък вечерта локално време от болничното заведение обявиха, че Сяобо съвсем е изгубил вкус и в коремната област се натрупва течност, която се е наложило да бъде дренирана.

На 26 юни Китай освободи от пандиза по медицински аргументи Лю. Оттогава той е в болница в град Шънян. Той е болен от рак на черния дроб в финален етап и съгласно юриста му положението му се утежнява. След като това беше оповестено, доста западни страни се оповестиха за неговото освобождение и лекуване в чужбина.

Лю е в пандиза от края на 2009, наказан на 11 години затвор за подривна активност против страната. Задържан е през декември 2008, два дни преди публикуването на " Харта 08 ", в чието написване взема присъединяване. " Харта 08 " е декларация, призоваваща за демократизация на Китай, подписана от над 350 интелектуалци и деятели за правата на индивида. Тя взима името си от " Харта 77 ", оповестена през 1977 от дисиденти и интелектуалци в Чехословакия и критикуваща тогавашния комунистически режим.

През 2010 е определен от Нобеловия комитет да получи премията за мир за тази година " за дългата си ненасилствена битка за фундаментални човешки права в Китай ". Външното министерство на Китай реагира остро на избора, обявявайки, че " Лю е нарушител, осъзден от китайските правосъдни управляващи за нарушение на китайски закон ", и че " решението подобен човек да бъде награден осквернява премията ".

Китай отхвърля да изпрати свои представители на церемонията по награждаването и съумява да убеди още 18 страни да създадат същото. Самият Лю години по-късно оставаше в пандиза и не можа да участва. Така той стана третият нобелов лауреат след Карл декор Осиецки (1935) и Аун Сан Су Чи (1991), наградени до момента в който са в пандиза. По време на церемонията Нобеловата му тапия и премия бяха сложени на празен стол, а норвежката актриса Лив Улман прочете есето му " Нямам врагове ", написано за правосъдния му развой от миналата година.

Малко откакто решението на Нобеловия комитет е оповестено е арестувана и жена му, Лю Ся. Досега тя продължава да е под домакински арест без да е упрекната в нищо.

Лю Сяобо е деен покровител на демокрацията и човешките права и преди " Харта 08 ". Син на интелектуалци, той учи първо китайска литература и по-късно Западна философия. След като пази доктурантура, преподава в няколко университета в Съединени американски щати. През 1989 схваща за митингите на площад Тянанмън и се връща в Китай. Там става един от водачите на демократичното придвижване и на 4 юни 1989 съумява да контракти мирното евакуиране на част от последните останали студенти.

На идващият ден е задържан, три месеца по-късно е изключен от Пекинския педагогичен университет, а творбите му са неразрешени. Освободен е през 1991. През идващите години е арестуван неведнъж. През 1996, до момента в който е в трудов лагер, се дами за поетесата Лю Ся. Преди 2008 разгласява в Тайван и Съединени американски щати голям брой книги и стихотворения, които подлагат на критика властта в Китай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР