Нобеловият лауреат Джеймс Уотсън, помогнал за откриването на структурата на

...
Нобеловият лауреат Джеймс Уотсън, помогнал за откриването на структурата на
Коментари Харесай

Отнеха титли на нобелов лауреат заради расистки коментари

Нобеловият лауреат Джеймс Уотсън, оказал помощ за откриването на структурата на човешкото ДНК, загуби част от научните си трофеи поради направени расистки мнения, написа “Тайм”, цитира БТВ.

Миналата седмица той разяснява връзката на раса и просветеност с генетика. По време на телевизионно изявление Уотсън изразил научното си мнение, че гените са повода да има разлика при тестванията за просветеност при белите и чернокожите.

От лабораторията “Колд Спрингс харбър” в Ню Йорк, където Уотсън е работил в продължение на съвсем четири десетилетия, дефинираха мненията му като “безразсъдни”. “Осъждаме потреблението на науката като опрощение за предразсъдъци”, разясниха от “Колд Спрингс харбър”.

Уотсън получи Нобелова премия през 1962 година с сътрудниците си Морис Уилкис и Франсис Крик, с които открива двойната конструкция на ДНК.

Това не е първият случай, в който Уотсън прави сходни мнения – през 2007 година ученият още веднъж е жигосан от научната общественост поради същите изявления. През 2014 година продал златния си орден, след което съобщи, че бил отстранен от научната общественост поради мненията си за расата.

Заради забележките си Уотсън загуби работата си в влиятелната лаборатория “Кавендии” в университета в Кеймбридж през 2007 година След последните мнения, Уотсън ще се раздели с почетните си трофеи, в това число “професор хонорис кауза” към влиятелния университет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР