Нобеловите награди за постижения в науката, литературата и икономиката ще

...
Нобеловите награди за постижения в науката, литературата и икономиката ще
Коментари Харесай

Нобеловите награди за 2017 г. ще бъдат връчени в Стокхолм и Осло

Нобеловите награди за достижения в науката, литературата и стопанската система ще бъдат връчени през днешния ден в Стокхолм, а Нобеловата премия за мир - в Осло, предадоха международните осведомителни организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Наградите, почетните дипломи и златни медали в Стокхолм по традиция връчва кралят на Швеция Карл ХVI Густав в градската концертна зала. Международната акция за възбрана на нуклеарното оръжие (ICAN) завоюва тазгодишната Нобелова премия за мир за работата за привличане на вниманието върху пагубните филантропични последствия от потреблението на нуклеарни оръжия и за напъните да реализира основаваща се на съглашение възбрана на този тип оръжия.

Нобеловата премия за физиология или медицина завоюваха американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откриването на молекулярните механизми, контролиращи циркадния темп - нашия биологичен часовник.

Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн завоюваха Нобелова премия за физика за решителен принос към наблюдението на гравитационните талази. Швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън завоюваха Нобеловата премия за химия за създаване на криоелектронна микроскопия, която революционизира биохимията.

Нобеловата премия за литература завоюва английският публицист Казуо Ишигуро за романите, "които с огромна прочувствена мощ разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни възприятие за връзка със света ". Ричард Тейлър от Чикагския университет завоюва Нобеловата премия за стопанска система за 2017 година за трудовете за психичните и обществени механизми при вземането на решения от потребителите и вложителите.

Първата Нобелова премия е връчена в Сен Тропе през 1901 година - пет години след гибелта на Алфред Нобел. Всяка премия може да бъде присъдена най-вече на трима номинирани. Тя се състои от златен орден, диплом и парична сума. Паричната равноценност на премията за всяка категория е 9 милиона крони (944 000 евро).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР