Нобеловите награди за постижения в науката, литературата и икономиката ще

...
Нобеловите награди за постижения в науката, литературата и икономиката ще
Коментари Харесай

Връчват Нобеловите награди

Нобеловите награди за достижения в науката, литературата и стопанската система ще бъдат връчени през днешния ден в Стокхолм, а Нобеловата премия за мир - в Осло, предадоха международните осведомителни организации.

Наградите, почетните дипломи и златни медали в Стокхолм по традиция връчва кралят на Швеция Карл ХVI Густав в градската концертна зала.

Нобеловата премия за мир се връчва в кметството в Осло.

Етиопският министър председател Абий Ахмед завоюва Нобеловата премия за мир за 2019 година за напъните да реализира мир и интернационално съдействие и за решаващата си самодейност за споразумяване на граничния спор сред Етиопия и прилежаща Еритрея.

Нобеловата премия за физиология или медицина завоюваха американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за открития по какъв начин клетките усещат и се приспособяват към съществуването на О2.

Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело завоюваха Нобелова премия за физика за принос в разбирането на това по какъв начин се развива Вселената.

Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино завоюваха Нобеловата премия за химия за създаването на литиево-йонните акумулатори.

Нобеловата премия за литература завоюва английският публицист Казуо Ишигуро за романите, " които с огромна прочувствена мощ разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни възприятие за връзка със света ".

Полската писателка Олга Токарчук завоюва Нобелова премия за литература за 2018 година, тъй като предходната година тя не беше присъдена, а австрийският публицист Петер Хандке завоюва Нобелова премия за литература за 2019 година

Носителите на Нобеловата премия за стопанска система за 2019 година са Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за " техния пробен метод към битката с световната беднотия ".

Първата Нобелова премия е връчена в Сен Тропе през 1901 година - пет години след гибелта на Алфред Нобел. Всяка премия може да бъде присъдена най-вече на трима номинирани. Тя се състои от златен орден, диплом и парична сума. Паричната равноценност на премията за всяка категория е 9 милиона крони шведски крони (915 300 долара).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР