Нобеловата награда за мир за 2019 година се присъжда на

...
Нобеловата награда за мир за 2019 година се присъжда на
Коментари Харесай

Премиерът на Етиопия получи Нобеловата награда за мир

Нобеловата премия за мир за 2019 година се присъжда на премиера на Етиопия Аби Ахмед. Това разгласи одеве в Осло Нобеловият комитет.
Премиерът на Етиопия Аби Ахмед подписа спокойно съглашение с Еритрея.
Нобеловата премия за мир е връчена за напъните му да позволи спора на страната си с „ горчивия си зложелател Еритрея “, заяви Нобеловият комитет.
Аби беше отличен " за напъните си в реализиране на мир и интернационално съдействие и по-специално за решителната си самодейност за разрешаване на граничния спор със прилежаща Еритрея ", съобщи журито.
На 9 юли африканските съседи Еритрея и Етиопия афишират края на войната между тях от две десетилетия. Развихрилият се кротичък развой отваря още веднъж посолства и граници, възстановя телекомуникационни връзки и полети и възобновява търговски връзки, съобщи БГНЕС.
Всичко се случва откакто новият министър председател на Етиопия Аби Ахмед афишира през юни, че държавното управление му отдръпва претенциите си към противоречивата гранична територия.
Споразумението също по този начин възвръща дипломатическите връзки сред Сомалия и Еритрея на 30 юли. Организацията на обединените народи анулира глобите против Еритрея на 14 ноември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР