Нобеловата награда за мир за 2019 година беше присъдена на

...
Нобеловата награда за мир за 2019 година беше присъдена на
Коментари Харесай

Премиерът на Етиопия получи Нобелова награда заради края на конфликта с Еритрея

Нобеловата премия за мир за 2019 година беше присъдена на премиера на Етиопия Абий Ахмед Али за решаващата му роля за преустановяване на спора сред Етиопия и Еритрея. Норвежкият Нобелов комитет изрази вяра мирното съглашение сред двете страни да е трайно и да докара до позитивна смяна в живота на хората в тях.

Премиерът на Етиопия беше почетен за напъните си за реализиране на спокойно съглашение сред Етиопия и Еритрея и обновяване на връзките сред тях през 2018 година. Те бяха замразени след войната от 1998 до 2000 година, приключила без сключване на мир.
Абий Ахмед Али, министър председател на Етиопия: Това е премия за Африка, за Етиопия, уповавам се останалите африкански водачи да я одобряват позитивно и да работят за създаване на мир на нашия континент.
На 43 Аби Ахмед е най-младият министър председател в Африка. Идва на власт през 2018-та и с изключение на на сдобряване с Еритрея, се посвещава и на тежки политически и стопански промени - като частична либерализация на следената от страната стопанска система.

Берит-Райс Андерсен, ръководител на Норвежкия Нобелов комитет: През първите си 100 дни като министър председател анулира изключителното състояние, даде прошка на стотици политически пандизчии, отстрани цензурата в медиите, узакони опозиционните групи, уволни военните и цивилен водачи, уличени в корупция и усили въздействието на дамите в политиката.
Опасенията са, че напрагадата е била преждевременна, преди мирното съглашение да е дало трайни резултати, само че Нобеловият комитет отбрани решението си и изрази вяра мирът да е дълготраен и да усъвършенства живота в двете страни.

За най-сериозен кандидат за Нобел дружно с етиопеца, беше смятата екоактивистката Грета Тунберг.

По традиция, премията ще бъде връчена в Осло на 10 декември, датата, на която умира учредителят на премиите - Алфред Нобел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР