Нобеловата награда за физиология или медицина беше присъдена на двама

...
Нобеловата награда за физиология или медицина беше присъдена на двама
Коментари Харесай

Нобеловата награда отива при учените, които стоят зад иРНК Covid ваксините

Нобеловата премия за физиология или медицина беше присъдена на двама учени, създали технологията, довела до иРНК Covid имунизациите.

Професорите Каталин Карико и Дрю Вайсман ще си поделят премията.

Технологията беше пробна преди пандемията, само че в този момент е предоставена на милиони хора по света, с цел да ги защищити от съществени Covid-19. Същата иРНК технология в този момент се изследва за други болести, в това число рак.

Комитетът за Нобеловите награди сподели: „ Лауреатите способстваха за невижданата скорост на създаване на ваксини по време на една от най-големите закани за човешкото здраве в съвремието. “

Ваксините образоват имунната система да разпознава и да се бори със закани като вируси или бактерии. Традиционната технология за ваксини се основава на мъртви или отслабени версии на истинския вирус или бактерия - или посредством потребление на фрагменти от инфекциозния сътрудник. За разлика от това, имунизациите с иРНК технология (информационна рибонуклеинова киселина/ mRNA) употребяват изцяло друг метод.

По време на пандемията от Covid и двете ваксини на Moderna и Pfizer/BioNTech бяха основани на иРНК технология.

Професор Карико и професор Вайсман се срещат при започване на 90-те години на предишния век, когато работят в Университета на Пенсилвания, в Съединените щати, когато ползата им към иРНК се счита за научна задънена улица.

„ Ходих на срещи и представях това, върху което работя, а хората ме гледаха и споделяха: „ Е, това е доста хубаво, само че за какво не направиш нещо потребно с времето си, иРНК в никакъв случай няма да работи. “ Но Кейти и аз продължихме да настояваме “, сподели професор Уайзман в програмата Newshour на BBC.
Запитана за това по какъв начин двойката реагира за първи път на новината, че са спечелили премията, професор Калико сподели, че в началото е помислила, че това е " просто смешка ".

В сходен дух професор Вайсман сподели: „ Бях, разбирате ли, някак превъзбуден и след това мнителен, и ненапълно подозиращ, че има някакъв антиваксър, който ни прави смешка. “

„ Но когато видяхме известието, знаехме, че е същинско и имаше просто фантастично чувство. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР