Нобеловата награда се смята за най-голямото световно признание. Наградите започват

...
Нобеловата награда се смята за най-голямото световно признание. Наградите започват
Коментари Харесай

Милионите на Нобел - в най-престижната награда

Нобеловата премия се счита за най-голямото международно самопризнание.

Наградите стартират да се раздават според наследството на Алфред Нобел, шведски фабрикант и откривател на динамита. Той подписва наследството си в Шведско-норвежкия клуб в Париж тъкмо преди 123 години, на 27 ноември 1895 година Първата Нобелова премия е връчена на 10 декември 1901-ва, пет години след гибелта на Нобел.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от гибелта на Нобел, в Стокхолм и в Осло. От 1902 година всички награди, като се изключи Наградата за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краля на Швеция. Нобеловата премия за мир се връчва в Осло.

През 1888 година Алфред Нобел вижда във френски вестник личния си некролог под името „ Търговецът на гибел е мъртъв “, оповестен по репортерска неточност.

Въпреки че има 93 заводи за динамит, Нобел е пацифист по убеждения. " Желая всички оръжия… да бъдат изпратени в пъкъла, където е същинското им място. Войната е ужасът на ужасите и най-голямото престъпно закононарушение. Бих желал да изобретя вещество или машина с толкоз ужасяваща мощ за всеобщо заличаване, тъй че войната да стане невъзможна вечно, споделя Нобел 3 години преди гибелта си. "

Това изяснява за какво френската публикация раздрусва Нобел толкоз мощно, че го кара да промени наследството си.

Предоставя цялото си голямо имущество, превърнато в скъпи бумаги, за основаването на фонд, % от който ще се дава като награда на " тези, които през миналата година са съдействали най-голяма изгода на човечеството с региона на физиката, химията, физиологията или медицината, литературата, принос за сплотяването на народите и мира. Присъждането на премиите да не се въздейства от националността на претендента, с цел да получат премиите най-достойните, без значение дали са скандинавци или не ", гласи документът, подписан от Нобел на 27 ноември 1895 година На 29 юни 1900 година е учредена Нобеловата фондация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР