Нобеловата награда се присъжда всяка година на хора, които са

...
Нобеловата награда се присъжда всяка година на хора, които са
Коментари Харесай

Алфред Нобел прави завещание, с което неговото състояние отива във фонд за Нобелова награда

Нобеловата премия се присъжда всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, създали са впечатляващи способи или умения, или са създали извънреден принос за развиването на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология. Днес мнозина считат, че това е най-голямото международно самопризнание. Наградените с премията се назовават Нобелови лауреати.
Наградите стартират да се раздават според наследството на Алфред Нобел, шведски фабрикант и откривател на динамита. Той подписва наследството си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 година Подбудите му са свързани с шока от провалите, до които е довело неговото откритие и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството. Първата Нобелова премия е връчена на 10 декември 1901 година, пет години след гибелта на Нобел.
Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от гибелта на Нобел, в Стокхолм и в Осло. От 1902 година насам всички награди, като се изключи премията за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краля на Швеция. Нобеловата премия за мир се връчва в Осло.
Всяка премия може да бъде връчвана най-вече на трима номинирани. Наградите се състоят от златен орден, диплом, удължение на шведското поданство и парична сума. През 2006 година паричната сума е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,37 милиона $. В началото е замислено тези пари да спонсорират бъдещата работа на наградените, само че в днешни дни множеството учени към този момент са прекратили активността си сега на тяхното награждаване.
Ако има двама спечелили в една категория, премията се разделя поравно сред тях. Ако спечелилите са трима, награждаващият комитет има правото да раздели поравно премията сред тримата или да даде половината на единия, а по една четвърт на другите двама. Честа процедура е лауреатите да подаряват парите в интерес на научни, културни или филантропични действия.
До октомври 2006 година са връчени общо 781 Нобелови награди (763 на частни лица и 18 на организации). Няколко лауреати са отказали премията. Може да има години, в които някои от премиите да не се връчат, само че премиите би трябвало да се дават най-малко един път на пет години.
Наградата не може да бъде отнета. От 1974 година премията не може да се връчва посмъртно, т.е. номинираните би трябвало да са живи по време на номинацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР