Нобеловата лауреатка за литература (2018, връчена през 2019) Олга Токарчук

...
Нобеловата лауреатка за литература (2018, връчена през 2019) Олга Токарчук
Коментари Харесай

Нобелистката Олга Токарчук ще гостува на българските си читатели

Нобеловата лауреатка за литература (2018, връчена през 2019) Олга Токарчук ще се срещне с българските си читатели тази година, оповестиха от издателство ICU. Полската писателка идва в София по покана на фондация " Прочети София "  и с персоналното подпомагане на писателя Георги Господинов. Авторката на " Бегуни ” и " Чувствителният повествовател "  ще гостува на 10 и 11 юни в границите на първото издание на " Литературни срещи ". Осем години след първото посещение на Токарчук в България, наличието ѝ ще бъде и главен акцент в годишната стратегия на Полския институт в София. 

Поредицата от събития, проведени от фондация „ Прочети София “, ще се организират през цялата година в напълно нов формат: 3 дни през април, 2 дни през юни и 1 ден през ноември. Целта е да бъдат показани разнородни ракурси и подходи към литературата. За изненада на гостите, събитията в обособените месеци ще се отличават доста едно от друго, като предизвикат нов взор към творчеството на български и задгранични създатели.

Полякинята Олга Токарчук, която през днешния ден навършва 59 години, е измежду най-влиятелните имена в международната литература: освен носителка на литературния Нобел, тя е и лауреат на Международната премия " Мan Booker "  и (двукратно) на най-престижната полска литературна премия " Нике ". Читателите ѝ я почитат поради положителния усет, енциклопедични знания, разказвачески гений, безапелационна гражданска позиция и – не на последно място – поради философската дълбочина на творбите ѝ.

Участието ѝ като почетен посетител на " Литературни срещи "  ще включва серия събития с разнообразни тематични акценти и модератори. Кулминацията ще бъде диалогът на Олга Токарчук с дългогодишния ѝ другар, писателя Георги Господинов, който е и създател на предговора към сборника с есета " Чувствителният повествовател ".

" Когато стана ясно, че Олга Токарчук е приела поканата на фондация " Прочети София "  и ще бъде почетен посетител на първото издание на " Литературни срещи "  през юни 2022 година, се почувствах като на входа на многохиляден стадион, в очакване да чуя обичана рок тайфа. За мен това посещение ще бъде акцентът на литературната и персоналната ми година и не мога да изразя с думи благодарността си към Георги Господинов, задето направи всичко по силите си, с цел да убеди Олга, че си коства да включи нас, българските почитатели, в неистово натоварения си персонален график. Особено в годината, в която на британски излиза нейният грамаден труд - " Книгите на Яков ", споделя Невена Дишлиева-Кръстева - основателката на издателство ICU, с чието лого на български към този момент излязоха шест от творбите на Токарчук. През 2022 година издателството е възнамерявало още три заглавия на нобелистката – две от тях излизат у нас за първи път.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР