Нобеловата фондация в Швеция върна на Гърция пръстен на 3000

...
Нобеловата фондация в Швеция върна на Гърция пръстен на 3000
Коментари Харесай

Пръстен от времето на микенската цивилизация беше върнат на Гърция

Нобеловата фондация в Швеция върна на Гърция пръстен на 3000 години от времето на микенската цивилизация, откраднат по време на Втората международна война, написа " Катимерини ".

Пръстенът се е озовал от другата страна на Атлантика, където е платен от маджарски академик, притежател на Нобелова премия.

Златният пръстен от 12 век прочие н. е. е с изображения на два сфинкса. Той е открит през 1927 година в непокътната микенска гробница в Ялисос в окупирания от Италия остров Родос по време на разкопки от Италианската археологическа школа в Атина.

Пръстенът е пренесен в Рим през 1940 година, с цел да взе участие в галерия на антики „ от италианските колонии “, поръчана от фашисткия водач Бенито Мусолини. Артефактът обаче изчезва и е в неопределеност, до момента в който не е разпознат в Стокхолм през 70-те години на предишния век.

Той става владеене на Нобеловата фондация след подаяние от унгарския нобелов лауреат Джордж де Хевеси, който го купува някъде в Съединени американски щати, явно на черния пазар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР