Нобеловата фондация отмени поканите към Русия и Иран след реакция

...
Нобеловата фондация отмени поканите си за представители на Русия, Беларус
Коментари Харесай

Нобеловата фондация отмени поканите си за представители на Русия, Беларус и Иран да присъстват на тазгодишната церемония по връчването на Нобеловите награди в Стокхолм след решението, обявено ден по-рано „провокирано“ силни реакции”.

Няколко шведски депутати заявиха в петък, че ще бойкотират тазгодишното събитие, след като частната фондация, която администрира престижните награди, промени позицията си от година по-рано и покани представители на трите страни да присъстват.

„Решението на Нобеловата фондация да покани всички посланици на церемонията по връчването на Нобеловата награда, в съответствие с предишната практика, предизвика остри реакции“, каза фондацията в събота в прессъобщение.

„Основата за решението е, че ние вярваме, че е важно и правилно да достигнем колкото е възможно по-широко с ценностите и посланията, зад които стои Нобеловата награда. ”


Някои от протестиращите депутати посочиха войната на Русия срещу Украйна и репресиите срещу правата на човека в Иран като причини за своя бойкот. Москва не беше поканена миналата година заради нахлуването й в Украйна.

Беларуската опозиционерка Светлана Цихановская в петък призова шведската Нобелова фондация и Норвежкия Нобелов комитет да не канят представители на „нелегитимния режим“ на беларуския президент Александър Лукашенко на каквито и да било събития.

Лукашенко е обвинен в започване на репресии срещу опозиционни фигури и критици след оспорваната му победа на президентските избори през 2020 г.

Миналата година Норвежкият Нобелов институт все пак покани всички посланици на церемонията по връчването на наградата за мир, която организира в Осло, и фондацията каза, че това ще бъде така и тази година.

„Както и преди, всички посланици ще бъдат поканени на церемонията в Осло“, се отбелязва в него.

Останалите Нобелови награди – за химия, икономика, литература, медицина и физика – се връчват в Стокхолм.

„Победа за хуманизма“

Говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко нарече обръщането „победа на хуманизма“.

„Благодарим на всички, които поискаха възстановяване на справедливостта. Убедени сме, че подобно решение трябва да бъде взето по отношение на руския и беларуския посланик в Осло“, каза той в публикация във Facebook.

Пишейки в X, известен преди като Twitter, шведският премиер Улф Кристерсон също приветства новото решение.

„Многобройните и силни реакции показват, че цяла Швеция недвусмислено застава на страната на Украйна срещу ужасяващата агресивна война на Русия“, каза Кристерсон.

Тазгодишните носители на Нобелова награда ще бъдат обявени в началото на октомври. След това лауреатите са поканени да получат своите награди на церемониите по награждаването на 10 декември, годишнината от смъртта на основателя на наградата Алфред Нобел през 1896 г.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР