Нобеловата фондация, която връчва едноименните престижни награди, промени политиката си

...
Нобеловата фондация, която връчва едноименните престижни награди, промени политиката си
Коментари Харесай

Нобеловата фондация промени правилата - покани Русия, Беларус, Иран и крайнодесен лидер

Нобеловата фондация, която връчва едноименните влиятелни награди, промени политиката си на разпределяне на предложения за своите церемонии и предложения Русия, Беларус и Иран, както и водач на крайнодясна партия в Швеция, за чието наличие до момента бе наложена възбрана, съобщи Българска телеграфна агенция.

Видар Хелгесен, изпълнителен шеф на частната фондация, съобщи, че е налице световна наклонност, съгласно която " разговорът сред хората с разнообразни възгледи понижава ". В контраст той разгласи: " Сега ние разширяваме листата с поканените, с цел да честваме и да осмислим Нобеловата премия и значимостта на свободната просвета, свободната просвета и свободните, мирни общества ".

Фондацията означи, че в листата с поканените за церемониите през 2023 година са влезнали всички страни, които имат дипломатически представителства в Швеция и Норвегия, и страни, които имат " демократично определен парламент ", като добави, че " общият метод разпространява опцията значимите послания на Нобеловите награди да доближат до всеки и в бъдеще тази процедура ще важи за цялата организация ".

Заради войната в Украйна предходната година дипломатическите пратеници на Русия и Беларус получиха възбрана да участват на блестящите церемонии по връчването на Нобеловите награди и на коктейлите, които по традиция са на 10 декември, показва АП. Посланикът на Иран беше също изключен от листата с поканите заради " сериозната и ескалираща обстановка " в страната.

В шведската столица Стокхолм се връчват всички Нобелови награди, с изключение на тази за мир, чиято гала е в Осло, Норвегия.

Фондацията добави в листата и водача на партия " Шведски демократи " Пер Ими Окешон, който обаче отклони поканата, като написа в обществената мрежа " Facebook ": " За жал в този ден съм ангажиран ".

Лидерите на политическите партии в Швеция нормално са поканени на коктейла, само че за Окешон, който оглавява националистическа партия с крайнодесни корени, до момента имаше възбрана. Партия " Шведски демократи ", която от някои е считана за опасност за главните полезности на обществото в скандинавската страна, в това число търпимостта към имигрантите от конфликтните зони в Близкия изток и Африка, приключи втора на парламентарните избори през 2022 година

Носителите на тазгодишните Нобелови награди би трябвало да бъдат оповестени при започване на идващия месец.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР