Филипините срязаха китайската бариера и издадоха предупреждение, докато спорът за спорните води се разгорещи

...
Но в действие, описано като специална операция от Манила, Филипините
Коментари Харесай

Но в действие, описано като "специална операция" от Манила, Филипините в понеделник срязаха 300-метрова (980 фута) плаваща бариера, инсталирана от китайците .

Пличината Скарбъроу, мястото за риболов на около 200 км (124 мили) от бреговете на Филипините и в рамките на неговата изключителна икономическа зона (ИИЗ), е оспорвано място от десетилетия.

Китай нарича района остров Huangyan - който е на около 850 км (528 мили) от континента - и казва, че Филипините "нахлуват" във водите му.

Прочетете повече: Филипините обвиняват бреговата охрана на Китай, че изстрелва вода оръдие в кораба му

Говорителят на бреговата охрана на Филипините комодор Джей Тариела каза пред CNN Филипините: „Може да върнат отново плаващата бариера, може отново да правят засенчване и опасни маневри.“

Китайският президент Си Дзинпин се среща със сирийския Башар ал Асад и обявява стратегическо партньорство

„Показахме на света, че филипинският народ няма да отстъпи“, добави той , настоявайки, че нацията ще „последователно извършва всичко необходимо“, за да запази присъствието си.

По-рано той заяви, че четири китайски кораба са били в района, когато филипински кораб се е приближил и „не са били толкова агресивни“ . Той каза, че е ясно, че на борда на кораба има представители на медиите.

Бреговата охрана на Китай дори е премахнала части от бариерата, каза той.

Южнокитайско море е спорно място от години, но този инцидент е само последният от поредица, която показва как тези десетилетни разногласия се разпалват.

Развитието и милитаризацията на Китай на различни острови и рифове в морето, които той твърди, че са свои, продължава от дълго време.

Но само през последната година там има инциденти с китайски кораби, използващи военни лазери и водни оръдия срещу кораби на Филипините и има снимки, направени от пресата на огромни кораби на китайската брегова охрана, които дебнат малки филипински рибарски лодки.

Установяването на бариери като тази, към която се насочва това видео, също е, според местните рибари, сравнително редовно явление.

Въпреки че китайското поведение може да се превърне в по-настоятелен, изглежда има промяна и в отговора на Филипините.

Този инцидент е първият път, когато такава бариера действително е премахната (и на заповедите на президента не по-малко) и значителното увеличаване на снимките на инцидентите изглежда се дължат на това, че бреговата охрана по-охотно кани журналисти да разгледат.

Наистина, въпреки че Китай превзе плитчината Скарбъро (където се случи този инцидент) през 2012 г., той позволяваше на филипинските рибари да работят наблизо, докато отношенията не се влошиха при новия президент Фердинанд Маркос младши, който пое поста миналата година.

Има усещане за втвърдяване на линиите и от двете страни, въпреки че и двете болезнено осъзнават колко високи са залозите, ако напрежението и противопоставянето някога прераснат в повече.

Междувременно Пекин „отстоява твърдо суверенитета и морските права на остров Хуанян“, каза говорителят на външното министерство Уан Уенбин.

Отношенията между двете държави се влошиха през последната година, като нов президент Фердинанд Маркос-младши – който разреши прерязването на бариерата – се стреми да изгради връзки със САЩ.

С ходовете на президента към Запада американските военни получиха разширен достъп до филипинските бази – много за гнева на Пекин.

p>

Постоянният арбитражен съд в Хага постанови през 2016 г., че няма основание съгласно международното право за претенциите на Китай за по-голямата част от Южнокитайско море, решение, което не е признато от Пекин.

Въпреки това, контролът върху плитчината е чувствителен въпрос за Китай, който поддържа постоянно присъствие на кораби на бреговата охрана и риболовни кораби там през последното десетилетие.

Манила дори твърди, че бреговата охрана на Пекин е извършила агресивни действия, като например използване на военни -клас лазер за възпиране на мисии за снабдяване на войски, разположени на кацнал военен кораб.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР