Но се случи и едно истинско събитие на ниво. Отговаряйки

...
Но се случи и едно истинско събитие на ниво. Отговаряйки
Коментари Харесай

Казахстански шамар за Путин, той странно мълчи

Но се случи и едно същинско събитие на равнище. Отговаряйки на въпросите на модератора на панелната сесия на президентите Маргарита Симонян, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев съобщи в прав текст, че републиката не признава „ квазидържавни територии “ като Донецк и Луганск. В последна сметка Тайван и Косово не бяха приети, което значи, че „ ДНР “ и „ ЛНР “ също не могат да разчитат на самопризнание. Това бе същински пестник по лицето на Владимир Путин. И не е първият път, когато Токаев и Казахстан приказват за това – казахстанските политици отстояват тази позиция по международните медийни платформи към този момент два месеца – само че за първи път това беше декларирано в лицето на Владимир Путин, който отприщи безсмислена и брутална война против Украйна.

Руският президент в действителност по никакъв метод не съумя да реагира на тези думи, което провокира потрес измежду „ Z-патриотите “, които пробваха да провеждат някакво сходство на нервност в мненията в Telegram за модератора Симонян. В общи линии, самото наличие на Токаев на този конгрес е политическа особеност. Тази година СанктПетербурския конгрес пренебрегва даже Лукашенко, а Токаев, който не е главният съдружник на Москва сега (от позиция на самия Кремъл), дойде - макар че в самия Казахстан той беше остро подложен на критика за това. Оказва се, че поканата е изпратена преди войната, и Токаев е решил да взе участие, с цел да съобщи позицията си. И би трябвало да кажа, че всички думи на Токаев, като се изключи известния отговор за „ ДНР “ и „ ЛНР “, бяха свързани с стопанската система. Казахстан не отхвърля да извърши глобите против Русия (и няма да откаже: републиката няма да устои на вторични наказания за открита помощ на агресора), само че не отхвърля и стратегическо партньорство. На процедура това значи взаимни стратегии в селското стопанство, образованието и други приложни области. Казахстан е подготвен да го направи, даже макар глобите против Русия. По-специално, обменният курс на рублата се увеличи внезапно в републиката, което направи страната доста примамлива за руснаците да купуват артикули в огромни количества. Като следствие от глобите на доста места в Русия изчезна да вземем за пример захарта. Затова всяка опция за доставки от Казахстан се употребява драговолно. От което Казахстан печели добре.

В същото време съветската агитация упреква Казахстан, че се държи „ неправилно “ и е време да реши на чия страна е. Смелостта на казахстанския президент във връзка с болната тематика за Кремъл - признаването на „ ДНР “ и „ ЛНР “ може да се изясни с насъбраното неспокойствие от бруталните дейности на съветските спецчасти, които сякаш трябваше да охраняват митингите в Казахстан предходната година, а те провокираха надали не революция, откакто гръмнаха над две хиляди души. Тогава Токаев бе упрекнат от своите сънародници, че е предал страната на милостта на Москва. За да смекчи националното неодобрение Токаев извади страната от Евразийския съюз. Неотдавна казахстанският президент съобщи по телевизия „ Россия 24 “, че Казахстан няма „ да служи постоянно и да се кланя в краката на Русия “.

По-важно и рисково за Русия е, че Казахстан може да се обърне към Китай. Затова в Казахстан не престават да работи прокремълската организация „ Спутник “, а уебсайтът Regnum незабавно написа след изказването на Токаев, че северната част на страната би трябвало да се отдели и някогашният държавен глава Назарбаев да я оглави.

Москва ненавижда Запада, Европейски Съюз и НАТО, само че се опасява от Китай. Затова доста внимава Казахстан да не се трансформира в огромен проблем за Кремъл.

Вячеслав Половинко,

" Новая газета. Европа "

(със съкращения, заглавието е на Фрог нюз)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР