Но също така е вярно, че „болен здрав носи” в

...
Но също така е вярно, че „болен здрав носи” в
Коментари Харесай

Де се е чуло и видяло беден богат да носи?! У нас

Но също по този начин е правилно, че „ болен здрав носи” в калпавата ни, само че читаво нереформирана здравна система, в която за близо трийсетина години народна власт бяха заменени над 33 здравни министри. Такива мрачни мисли налягат драгите данъкоплатци като прочетат информацията в Skener.news. за заплатите на шефовете на лечебните заведения, които работят със здравната каса.

„ Проф. Генчо Начев е най-богатият болничен шеф у нас или най-малко това демонстрират годишните заявления на шефовете на лечебни заведения, които работят с НЗОК. Шефът на столичната „ Св. Екатерина “ има 15 жилището и къщи, 514 декара гора и три коли, като едната от тях е Порше. Кардиохирургът е заявил налични 70 000 лв., а на влог държи 4 млн. лв., 350 000 евро и 567 000 $. Отделно проф. Начев има дялове от сдружения, вложил е над 1 млн. лв. в капиталови фондове и има акции в три поликлиники в Унгария, Полша и Хърватска”, оповестява Skener.news. и изброява и други негови сътрудници, измежду които е и шефът на НЗОК.

Далеч съм от мисълта да изпадам в сиромахомилство – дума да няма, че лекарите би трябвало да получават доста положителни заплати. Вярно е също по този начин, че изброените шефове в обявата работят от години и като лекари, способени и можещи. Също, че при тях няма скрито-покрито – заявяват приходите си по закон и не се крият като мишоци.

Обаче, някак е неприемлива голямата ножица сред възнагражденията на редовите медици и техните началства. Между приходите на българите, които заплащат най-вече за здраве, и заплатите на шефовете на тези държавни лечебници. Очеизвадно е, че страната тотално е занемарила отговорностите си към регулацията в тази другояче сякаш обществена сфера. Както и към своите жители, които единствено й пълнят хазната, откъдето прочее се вземат парите и за заплатите на цитираните доктори.

Проучване на Световната здравна организация – СЗО от предходната година сочи, че като условен дял от средствата за здраве българинът заплаща най-вече от джоба си в Европа. Въпреки това у нас се следи фрапантно по-висока смъртност поради болести на органите на кръвообращението. По отношение на смъртността от онкологични и хронични болести сме съпоставими с останалите европейски страни.

Няма никаква вест и в това, че безчет лекари и медицински сестри минаха през Теерминал 2 и живеят и работят в чужбина.

Всяка година близо 450 лекари и към 1000 медицински сестри напущат България в търсене на по-добри благоприятни условия за работа в Западна Европа.

Между 10 и 20 пъти са разликите в заплатите на българските лекари в другите лечебни заведения у нас, като най-бедни са общинските лечебни заведения. В България обаче лекарските заплати остават най-ниски в Европа.

Интересното е, че в случай че в Германия медиците взимат до 15 пъти повече от българските им сътрудници, то в Норвегия взимат повече от немските лекари, поради което те пък емигрират там.

Та на фона на всички тези данни, е вярна приказката, че у нас безпаричен богат носи на гърба си. И че някак и без ясни правила от опазването на здравето бе изработен пазар. Нищо, че повече припомня на битпазар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР