Но пък то е типично за нас българите да се

...
Но пък то е типично за нас българите да се
Коментари Харесай

Не е коректно фестивалът в Жеравна да съвпада с честването на Илинденско-Преображенското въстание, смята Илиян Янчев

Но пък то е типично за нас българите да се разделяме, разгласи кметът на Малко Търново

Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна не следва да се организира по едно и също време с честванията на Илинденско-Преображенското въстание. Това счита кметът на Малко Търново Илиян Янчев . Той приказва пред кореспонденти на в събота вечерта, преди да посрещне патрона на събитието – президента Румен Радев.

Отново хиляди българи дойдоха за тържествата в странджанската околност. Според кмета Янчев те са били повече спрямо 2022-а и това евентуално се дължи на юбилея – 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

„ Има рейсове отвред – Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Велико Търново... ”, сподели той и добави: „ Искрено се надявам в действителност да има повече хора, тъй като доста запас, старания, предпочитание и труд хвърлихме дружно с тракийци, с цел да може кръглата годишнина да бъде маркирана уместно. Хубаво е, че виждам хора с деца, с внуци ; това, за което призовахме, мисля, че се случи. Всичко друго е въпрос на чувство и на национално достолепие . Защото на тази дата няма друго място с изключение на Шипка и Петрова равнища . На мен персонално ми тежи като човек тракиец и като българин, че всяка година на същата дата се прави събитието в Жеравна. Аз мисля, че може да е различен ден. Да, доста е хубаво, само че да застанеш в една и съща дата с Илинденско-Преображенското въстание някак си не е правилно, само че пък то е типично за нас българите да се разделяме . Събития като Илинденско-Преображенското въстание би трябвало да ни събират и да ни сплотяват, а не да ни разделят. Така че в действителност благодаря на всички тези, които през днешния ден са тук на Петрова равнища, и се надявам това възприятие за родолюбие и възприятието за всеотдайност от нашите предшественици да може да се съобщи . Всъщност това ни е и задачата. ”

се организира от 2008 година, само че стартира да набира известност и мощ през последните няколко лета.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР