Но някои (особено учениците и жителите на много латиноамерикански страни)

...
Но някои (особено учениците и жителите на много латиноамерикански страни)
Коментари Харесай

Безценно! Тази Техника За Сън Добавя Цели 20 Години Към Живота Ни! Усвойте Я Още Сега!

Но някои (особено учениците и жителите на доста латиноамерикански страни) спят по два пъти дневно – пет -шест часа през нощта и 30-90 минути денем.

Въпреки това в историята има случаи, когато хората са били в положение да понижат дозата сън до два часа, заспивайки за малко време по няколко пъти дневно. Теоретично, подобен режим в действителност може да ни подари двадесет години безсънен живот.

Преди да преминем към историята за съответни хора, които са изпитали изгодите от полифазовия сън, би трябвало да се види и мнението на експерта по съня от клиниката на Масачузетс Matt Bianchi: " Всеки организъм е е друг. За един човек може да му е потребен многофазния сън, а различен вследствие на подобен опит може да заспи зад кормилото и да се блъсне в дирек ".

Така че, в случай че решите да опитате и да преминете към полифазов сън, ние ви предлагаме краткотрайно да се откажете от шофиране, да не вземате значими решения – до момента в който не определите с тъкмо какъв брой часа ще бъдете в положение да съкратите съня си.

Знаменитости, които практикуват полифазов сън

Според слуховете да съкратят съня си, разделяйки го на няколко елементи, са съумели доста известни мислители, в това число Леонардо да Винчи, Томас Едисън и Никола Тесла. Но първият документиран случаи на преход към полифазов сън се свързва с името на архитекта, откривател и мъдрец Бъкминстър Фулър.

Експерименти със съня Фулър правил в средата на 1900-те и създал режим наименуван " Димаксион " (същото име Фулър дал на своя запазена марка, която сплотява няколко изобретения).

Техниката за сън " Димаксион ", включва по половин час сън на всеки шест часа – това за ден е към два часа. Неговите опити са разказани в книга, коят има голям триумф. Способността на Фулър да заспи за 30 секунди поразява неговите съвременници. Въпреки това, след известно време, ученият се връща към естествения си монофазен сън – само че единствено тъй като жена му не е съгласна.

През 80-те години италианският невролог Claudio STAMPI също стартира да учи изгодите от полифазовия сън. Той забелязал, че неговите другари моряци спят с прекъсвания, без провали за здравето и странични резултати.

В хода на опитите си той изследва артиста Francesco Jost, който се опитвал да овладее техниката на полифазов сън за 49 дни вкъщи си. Първоначално организмът на Jost претърпял потрес, само че по-късно концентрацията на вниманието и психическото му положение влизат в относителна норма, макар че от време на време му било мъчно да се разсъни. С минимални странични резултати, артистът бил в положение да понижи нормалното време на съня си до пет часа. Но това е в кратковременен проект – дълготраен резултат не е проучван.

Какво споделя науката

Една от теориите, свързани с различни способи на сън споделя, че полифазовият сън е по- натурален. В отчет от 2007 година, оповестен в Journal of Sleep Research се споделя, че доста от животните спят по няколко пъти дневно и човек, евентуално, в антични времена, също е следвал този модел.

Някои практикуващи полифазовия сън настояват, че техниката им " принуждава " организма да влиза във етапа на бързияс сън доста по-бързо. В реалност по време на опитите Стампи забелязал, че мозъкът на Jost от време на време влиза в бързия сън съвсем незабавно. Ученият заключил, че при неналичието на сън тялото се приспособява, тъй че да се възвърне в границите на къс интервал от време.

Засега обаче не е известно по какъв начин полифазовият сън може да повлияе на живота и здравето в случай че се практикува непрекъснато през целия живот.

Според едно скорошно изобретение преди изобретяването на електрическата енергия хората са спали по два пъти дневно: откакто слънцето залезе и спят до среднощ а по-късно се разсънват за няколко часа и заспиват още веднъж до сутринта. Но общо те въпреки всичко са спали по 7 или 8 часа.

Може би в бъдеще ще се върнем към тази остаряла скица.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР