Но те струват повече от доктрина, учат ни, че дела

...
Но те струват повече от доктрина, учат ни, че дела
Коментари Харесай

Всеки Българин Трябва Да Прочете Тежките Думи На Президента Радев: Днес Сме Република. Но Чиста Ли? Свята Ли?!

Но те костват повече от теория, учат ни, че каузи трябват, а не думи. Дават ни религия, че времето нас обръща, само че и ние него обръщаме ", сподели президентът Румен Радев в словото си на възпоменателната гала във връзка на 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски пред паметника му в столицата.

" Днес сме република, само че чиста ли, свята ли? ", сподели президентът и означи, че циниците одобряват тези въпроси с пренебрежение, както други в тези години вземат Апостола за луда глава и идеалист. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на Дякона се покланяме всяка година, сподели Румен Радев.

Идеалът на Левски за чиста и свята република е дълготрайна стратегия, акцентира президентът.

Много време трябваше, с цел да стане България република. А какъв брой още ще би трябвало, с цел да стане тя чиста и свята? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност, от нашата гражданска позиция. Битката за правда и правдивост е задача на всяко потомство, нашето още не я е постигнало, сподели президентът.

Републиката на Апостола принадлежи на всички жители, а не на шепа хора. В нея отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички, уточни президентът.

В чистата и святата република лъжата е срам, а човек тежи съгласно делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола, съобщи Румен Радев.

Той цитира Левски, че " нашите българи желаят свободата, само че я одобряват, в случай че някой им я сервира в къщите на тепсия " и че " не си национален, в случай че знаеш националното зло и не го казваш ".
Тези думи разказват цялата българска драма, счита президентът.

За да бъдем свободни, би трябвало да победим примирението вътре в нас, уточни президентът. Левски провокира цяла империя, той пожертва живота си, само че завоюва за цялостен народ, неговият идеал не остарява с годините, ние, днешните българи, сме призвани с нашите дружни старания да сбъднем идеала на Левски - поради него, поради себе си, поради нашите деца, сподели Румен Радев.

В словото си пред паметника на Васил Левски кметът на София Йорданка Фандъкова означи, че през днешния ден всеки от нас пази собствен монумент на Левски в сърцето си - не гранитен, не портрет от стената, а живи, нетърпящи несъгласие думи. За съграждането на отечеството са нужни задружни сили, против които не може да противостои и най-силната буря.

Прости ни, Апостоле, че нашето его е тази буря, която разрушава, а не съгражда, дай ни сили и мъдрост да градим, а не да разрушавам, да се сплотяваме, а не да се противопоставяме, да работим за България, съобщи Фандъкова.

Преди началото на формалната гала, в храм „ Света София ” имаше панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. От храма към паметника потегли литийно шествие, което се причисли към церемонията. Това е пътят, изминат от Апостола към безсмъртието.

През целия ден на паметника на Апостола се стичаха хора стотици жители на столицата, посетители на града, публични лица, политици, представители на Църквата и разнообразни вероизповедания, с цел да отбележат годишнината от това безсмъртно за историята на нашия народ събитие.

Отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски събра хиляди хора и в родния му град Карлово. В музея там хората можеха да видят две от общо седемте фотографии на Васил Левски, достигнали до наше време.

Таяни: Левски е воин на Европа

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни, народни представители и членове на Европейския парламент дружно уважиха паметта на Васил Левски в Брюксел. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни означи, че Левски е европейски воин, персона, бореща се за свободата на своя народ.
Той добави, че посланията на Апостола са настоящи и до през днешния ден, тъй като свободата, демокрацията и разговорът са правилният път пред Европа и пред всички нас. Българските герои са и европейски герои и по тази причина на този ден съм с вас в българското консулство пред барелефа на Васил Левски, с цел да отдадем дружно респект пред всички мъже и дами, отдали живота си за свободата на България, добави още Антонио Таяни.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР