Но блясъкът не продължил много. Скоро той трябвало да напусне

...
Но блясъкът не продължил много. Скоро той трябвало да напусне
Коментари Харесай

Днес Почитаме Св. Григорий Богослов! Ето Какво Гласят Християнските Традиции!

Но блясъкът не траял доста. Скоро той трябвало да напусне заслужения с толкоз овчарски подвизи трон и мястото на " общата победа ". Съмнителни катастрофи и интриги му дали мотив да подаде оставката си и през юни 381 година се завърнал в родния Низианз. Той завеждал вдовстващата там катедра до 383 година, до момента в който избрали Евлалий, и по-късно дефинитивно се отдръпнал в наследственото си имение в Арианз.

Св. Григорий имал надълбоко благочестие и високи дарования. Той бил една съзерцателна поетическа натура, сензитивен и отстъпчив. Остатъка от дните си той прекарал в мечтаното мълчание, в песнословия на неизказаното Божество, на неразделната и единосъща Троица. В началото на седмото десетилетие от своя живот той склопил очи към 390 година.

Църквата облажава св. Григорий като " Троически Богослов ", като " таинник на Св. Троица ". Църквата пази и следва неговото богословско обучение, което разкрива със словата на философстващия разсъдък възвишените истини на апостолската проповед.

По отношение на християнската задача измежду славяните и на славянската книжовност той би трябвало да бъде маркиран като най-големият от античните отци любим на св. Константин–Кирил Философ, който изучавал даже наизуст неговите творби и написал хвалба в негова чест.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР