НКП на Левски организира пресконференция, на която представи своята гледна

...
НКП на Левски организира пресконференция, на която представи своята гледна
Коментари Харесай

НКП на Левски за расистките скандирания: Имаше подвиквания от всички сектори

НКП на Левски провежда конференция, на която показа своята позиция за расисткия скандал на България - Англия, мелетата при гостуването на Славия, когато бяха счупени голямо количество седалки в бранш “В” и въобще цялостното си виждане за казуса с футболното безчинство.

На нея участваха Степан Хиндлиян - ръководител на НКП и Димитър Костадинов.

“В дните след мача нервността беше доста огромна и на малко по-битово равнище се отразяваха нещата. А те са доста по-дълбоки, с цел да се случи това, което се случи в понеделник.

“НКП създаде едни оферти за реализиране на договорености с Левски за дълготрайна работа. Тези оферти ги внесохме в ПФК Левски. Те бяха изпратени до изпълнителния шеф и притежателите на сдружението. За страдание към момента нямаме отговор на тези оферти. В този документ значително е пояснен казусът от наша позиция. Дали сме нашето виждане за този проблем от опита, който имаме по стадионите.”

“Проблемът с футболното безчинство не може да бъде решен едностранчиво и с наказателен подход”, стартира Хиндлиян, след което напомни какво е било на българските игрища преди 10-15 години.

“След поредност от произшествия се стигна до метод от последователите и полицията, че нещата не могат да не престават по този начин. Започна разговор. Беше доста мъчно. С компромиси и взаимни отстъпки се стигна до решение.

Голяма част от хората са на мнение, че не би трябвало да се комуникира с служителите на реда. Но ние сме уверени, че без връзка нещата няма да се получат. В резултат на това случаите бяха сведени до минимум”, добави ръководителят на НКП, който сподели каква е ролята на организацията и с какво тъкмо се занимава тя.

“Огромната част от нашата активност е разпространение на левскарството и предварителна защита. За доста малко неща сме получавали минимална поддръжка от Левски. Без воля на държавните институции и мъжете, които ги ръководят, това можем да реализираме с нашите старания.”

“Левски Фемили” е събрал и дал за благотворителни дела над 100 000 лв.. Събрани са средства за лекуване на редица деца, на спортисти. Клубовете ни по места събират пари, купуват артикули и ги раздават на хора в потребност. Казвам ви всичко това, тъй като на база нашия опит смеем да твърдим, че можем да се оправим с футболното хулиганство”, обясни Хиндлиян, който напомни, че почитателите са взели ефективно присъединяване в организирането на значими за клуба събития като 100-годишният празник на Левски, благотворителен мач за избавяне на БК Левски, честване “50 години Левски в европейските клубни турнири”, честване на 100 години от рождението на капитан Димитър Списаревски, отбелязване на 180 години от рождението на Васил Левски…

След това ръководителят на НКП изясни позицията на сдружението по отношение на случаите на стадион “Славия” и “Васил Левски”.

“Преди мача със Славия имаше спогодба, която не бе спазена и ни вкараха при едни остарели седалки с мисълта, че това нещо ще се случи. Имаше спогодба последователите на Левски да не са на тези седалки, само че това не се съблюдава.”

“За мача с Англия. Знаете, че подвиквания и жестове е имало от всички елементи на стадиона. Факт е, че фокусът на вниманието бе против момчетата, тъй като те бяха като група и излязоха като група. С Англия вниманието целеустремено беше фокусирано към избрана група. Имаше подвиквания от всички браншове, в това число и от чичковци, чоплещи семки в бранш “А”, които не са толкоз толерантни. Не отхвърлям това, което се е случило, само че не може казусът да бъде решаван едностранчиво. Ходите на мачове на юношите и знаете там какво е държанието на родителите.”

“Немалка част от последователите не знаят какво е неразрешено и какво не. Част от случаите се случват с момчета, които идват единствено за огромни европейски мачове и те вадят остарели флагове. Трябва да се работи с тях. Те не знаят кои са неразрешените символи”, изясни Хиндлиян, който добави, че съгласно него законът за футболното безчинство не е добър и е тесногръд.

“Не съм сигурен, че законът за футболното безчинство е добър. Той е по този начин изработен, че на практика дава опция на полицейския орган да си избере кой желае да накаже под някаква форма.”

“Чл. 28, т. 2. е за отвод за осъществяване на предписание. Дали се извършват или не устни разпоредби, е въпрос на полицейска преценка, а хората няма по какъв начин да се защитят. Точка 8 - отправянето на хули и други неприлични изрази и жестове. Това е врата в полето. Полицейският орган може да преценя генерално и във всеки един миг. Лицето Х не му е симпатично, прибира го, тъй като е отправял хули и няма механизъм, по който индивидът да може да потвърди, че това не е по този начин.”

“Този закон е изцяло рестриктивен и скърпен небрежно, само че в този момент се прилага”, разясни шефът на НКП, който добави:

“Създава се усещане, че ние сме една извънредно мощна организация, надали не страна в страната, което е смехотворно.”

След това думата бе взета от Димитър Костадинов, който съобщи:

“Институциите не споделят с нас, те се държат с нас като с скучен дразнител и проблем, който носи вреди на клуба. Те не могат да чакат от нас да наказваме, тъй като нямаме такива права. Всеки носи персонална отговорност. Трябва да има метод и водеща роля от страна на клуба в областта на разясняването и възпитаването. Да се изяснява на хората какво може и какво не. Не може да се трансферира топката към нас. Изкарват ни отговорни за всичко, което се случва по футболните терени. Обясняваме си го с това, че на някой е преференциално да се случват тези неща. На нас не ни е преференциално да ни санкционират персонално и професионално, да санкционират клуба. Левски толкоз рядко играе смислени мачове, а ние да не можем да сме на стадиона поради наказване.”

“По мотив, че надали не сме изнудвали клуба?! Не, ние желаеме да си официализираме връзките. Да се знае кой е виновен. В момента сме в безусловно незнание - никаква връзка. Не одобрявам изрично тезата, че НКП стои в основата на всички безчинства, които се случват по българските терени. Имаше мач в Пловдив, който не бе с присъединяване на Левски. Вижте там какви са наказванията и тези, които ни постановат на нас”, приключи Костадинов.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР