Нийл Пиърт – легендарният барабанист на култовата група Ръш“, почина,

...
Нийл Пиърт – легендарният барабанист на култовата група Ръш“, почина,
Коментари Харесай

Почина легендата Нийл Пиърт от „Ръш“

Нийл Пиърт – именитият барабанист на паметната група „ Ръш “, умря, оповестиха сътрудниците му. 67-годишният музикант си е отишъл на 7 януари.

„ С голяма горест оповестяваме, че Нийл загуби траялата три години и половина борба с рака на мозъка. Желаещите да поднесат съболезнованията си могат да изберат организация за онкологични проучвания и да създадат подаяние от името на Нийл “, гласи формалното изказване на групата в обществените мрежи.

Нийл бе измежду най-иновативните барабанисти в историята на рока. Той бе прочут с ексцентричните си и революционни комплекти, който от време на време доближиха 40 барабана. Присъединява се към „ Ръш “ през 1974-а, откакто създателите на групата Джеди Ли и Алекс Лифесън към този момент са пуснали едноименния си дебют. Пиърт незабавно уголемява музикалния диапазон на бенда и даже става основният текстописец. След това групата осъществя серия от извънредно изтънчени концептуални албуми, чиито текстове биват надминати само от самата музика. В продължение на 15 години „ Ръш “ не стопират да еволюират, отдалечавайки се от тежкото рок звучене и наблягайки повече на клавишните аранжименти и експериментации с разнообразни стилове.



През 1997-а покруса сполетява фамилията на Нийл – щерка му Селена умира в автомобилна злополука, а брачната половинка му Жаклин губи борбата с рака единствено 10 месеца по-късно. Групата излиза в отпуска в продължение на 4 години, до момента в който Пиър се възвърне. Барабанистът изминава съвсем 100 хиляди километра из Северна и Централна Америка самичък на мотоциклета си. Той запечатва пътуването си в книгата от 2002-а „ Ghost Rider: Travels of the Healing Road “. Музикантът се венчае наново през 2000-а и година по-късно се връща в студиото, след което и на сцената.

След 30-годишна кариера и 18 албума, последното шоу на „ Ръш “ се състоя на 1 август 2015-а в Ел Ей. Групата има документ за 24 златни, 14 платинени, и 3 мултиплатинени албума. Бендът има седем номинации за премия „ Грами “, само че нито една победа и е притежател на няколко наградата „ Джуно “. От 1994-а има място в Залата на славата на канадската музика, а от 2013-а – в Залата на славата на рокендрола.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР