Нивото на водата в язовир Цонево в община Дългопол е

...
Нивото на водата в язовир Цонево в община Дългопол е
Коментари Харесай

Наполовина е спаднало нивото на водата в язовир Цонево

Нивото на водата в язовир „ Цонево " в община Дългопол е спаднало на половина. Той е авариен вид за зареждане на Варна с вода. В момента водата се подава към химическите фабрики в Девня и обезпечава индустриалния им развой. Според експертите към този момент заплаха от воден режим няма.

Варна

Язовир " Цонево " е третият по величина язовир в България. През последните 10 години водата в него в никакъв случай не е била толкоз малко. Причина за ниското равнище е неналичието на превалявания, а не източване на язовира.
Ирина Димитрова - шеф на дирекция " Контрол " в Басейнова дирекция, Варна: Действително в последните 10 години това е най-ниският приток на река Луда Камчия, която се влива в язовир " Цонево ".
Водата от язовира не се употребява за питейни потребности. Определено количество постъпва към Водноелектрическа централа " Цонево ", откъдето водата се подава към девненските химически фабрики за индустриалните им потребности.
Ирина Димитрова-директор на Дирекция " Контрол " в Басейнова дирекция, Варна: В момента режимните графици, които се утвърждават ежемесечно, и Басейнова дирекция " Черноморски регион " управлява, не са нарушени. Няма нарушаване на закона за водите, в смисъл да се изземват по-големи количества от декларираните.
Опасност девненските фабрики да останат без вода няма, споделят експертите. Язовир " Цонево " е авариен вид за зареждане на Варна с вода. Сега питейните потребности на града се обезпечават от язовир " Камчия ", в който има задоволително вода.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР