Нивото на водата в река Въча значително е намаляло и

...
Нивото на водата в река Въча значително е намаляло и
Коментари Харесай

Екологично бедствие доведе до пресъхването на река Въча

Нивото на водата в река Въча доста е намаляло и коритото е съвсем празно. В сигнал от Кричим във Facebook се показва, че реката безусловно стопира да тече през нощта.

" Това е нощен геноцид върху река Въча. Най-малко от две вечери насам през нощта реката стопира да тече! Виждате балканска пастърва по какъв начин се мята на изсъхнало. Това е невиждано и нечувано безсрамие - да спреш река! Тази река ние, елементарните рибари, я зарибяваме всяка година с балкански пъстърви, платени с левчета от нашия джоб. ВЕЦ-ът просто врътка кранчето на реката през нощта и съвсем цялото корито остава изсъхнало ", написа с сигнала.

Според Ани Христова от НЕК главно водите от коритото на реката се употребяват за водоснабдяване на града. По думите й през нощта се допуска, че потребността не е в огромни количества. Освен това, товарът на електросистемата през нощта не е висок и затова операторът не би употребил тези мощности при положение, че няма консумация, означи още тя.

Вчера от рибарски клуб " Балканка " стачкуваха пред екоминистерството. Обяснението на институциите е, че в случай че се подава вода 24 часа, това може да докара до източване на язовирите.

И през днешния ден локалните хора обявиха, че това не се случва за първи пъти и е време институциите да подходят съществено към казуса. За да се избави рибата, хората са подготвени на митинги. Едно от терзанията им е, че вода се отклонява към частни ВЕЦ-ове. От екоминистерството дадоха отговор, че ревизират какво тъкмо се е случило.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР