Нивото на водата в река Осъм значително е намаляло и

...
Нивото на водата в река Осъм значително е намаляло и
Коментари Харесай

Екологично бедствие: Кой е отговорен за пресъхването на река Въча?

Нивото на водата в река Осъм доста е намаляло и коритото е съвсем празно. В сигнал от Кричим във Facebook се показва, че реката безусловно стопира да тече през нощта.

" Това е нощен геноцид върху река Въча. Най-малко от две вечери насам през нощта реката стопира да тече! Виждате балканска пастърва по какъв начин се мята на изсъхнало. Това е невиждано и нечувано безсрамие - да спреш река! Тази река ние, елементарните рибари, я зарибяваме всяка година с балкански пъстърви, платени с левчета от нашия джоб. ВЕЦ-ът просто врътка кранчето на реката през нощта и съвсем цялото корито остава изсъхнало ", написа с сигнала.

Снимка: bTV

Според Ани Христова от НЕК главно водите от коритото на реката се употребяват за водоснабдяване на града. По думите й през нощта се допуска, че потребността не е в огромни количества.

" Освен това, товарът на електросистемата през нощта не е висок и затова операторът не би употребил тези мощности при положение, че няма консумация ", означи още тя.
Екокатастрофа: Рибата във Въча почина поради пресъхнала река Проверява се дали водата е подавана към частни ВЕЦ-ове
Вчера от рибарски клуб " Балканка " стачкуваха пред екоминистерството. Обяснението на институциите е, че в случай че се подава вода 24 часа, това може да докара до източване на язовирите.

Снимка: bTV

И през днешния ден локалните хора обявиха, че това не се случва за първи пъти и е време институциите да подходят съществено към казуса. За да се избави рибата, хората са подготвени на митинги.

Едно от терзанията им е, че вода се отклонява към частни вецове. От екоминистреството дадоха отговор, че ревизират какво тъкмо се е случило.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР