Нивото на Световния океан може да се повиши с между

...
Нивото на Световния океан може да се повиши с между
Коментари Харесай

Морското равнище може да се повиши с метър и това не е най-лошият сценарий

Нивото на Световния океан може да се увеличи с сред 60 см и 1 м в идващите 80 години и с 2.3-5.4 м до 2300 година, в случай че не се лимитират въглеродните излъчвания, отделяни в атмосферата. Дори да се вземат всички вероятни ограничения обаче, част от покачването е неизбежно.

Това се споделя в дълго чакан отчет на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), оповестен през днешния ден. Изследователите считат, че нарастването до 2100 година би било 10 пъти по-бързо, в сравнение с през 20 в., само че при настоящето размразяване на ледените покривки фрапантните ограничения биха го спрели единствено частично - морското ниво ще се повиши по този начин или другояче с 29-59 см до края на века.

Това е е и най-лошият сюжет. Според Зита Себесвари (сред създателите на доклада) " не може да се изключат " неотдавна оповестени разновидности като отчета на Бристолския университет, позволяващ смяна от 2.38 метра до края на века.

" Драматичното в повишението на морското ниво е, че в случай че приемем, че 1 м ще се случи до 2100 година, ще приемем 4 м до 2300 година Не можем да поемем подобен риск ", счита Себесвари.

Прессъобщението на климатичния панел на Организация на обединените нации (на английски)

Освен това метеорологични феномени, които преди се случваха един път на век, към 2050 година ще са почнали да засягат елементи от Земята един път годишно без значение дали въглеродните излъчвания бъдат лимитирани.

Част от измененията са неизбежни

Докладът се изготвя " в унисон с задачите, които си сложиха държавните управления в климатичното съглашение от Париж през 2015 година " да понижат парниковите газове, което ще " ограничи измененията в океана и криосферата (замръзналата част от земята - бел. ред.).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР