Нивото на река Искрецка достига 448 литра в секунда, заяви

...
Нивото на река Искрецка достига 448 литра в секунда, заяви
Коментари Харесай

Своге търси вода

Нивото на река Искрецка доближава 448 литра в секунда, съобщи за Българска телеграфна агенция заместник-кметът на община Своге Илия Богданов. Жителите на град Своге и селата Искрец, Церово и Свидня, които четири дни бяха наранени от пресъхването на реката, са изразили „ бурна наслада “. „ Явно природата си прави смешки “, сподели Богданов.

Зам.-кметът означи, че водоподаването е нормализирано, само че водата към момента не е годна за пиянство. Очаква се РЗИ да се произнесе по кое време водата ще може да се употребява като питейна.

Въпреки че водата в река Искрецка се върна, от общината в Своге са обезпокоени, че нямат различен вид, в случай че още веднъж се окажат в същата обстановка.

В тази връзка през вчерашния ден хидригеолози са показали къде може да бъде изработен сондаж, който да обезпечи вода за града и трите села. Богданов съобщи, че пробно е построен бунар и през днешния ден не престават изследванията за търсене на различни водоизточници в бъдеще.

„ За следващ път пред виновните институции поставихме въпрос за възстановяване на водоснабдителната мрежа на община Своге “, уточни заместник-кметът. Необходима е замяна на довеждащия вода тръбопровод от село Искрец до новия контейнер в град Своге, нужна е и замяна на водоснабдителната мрежа на града поради водозагуби. За задачата са сезирани Министерството на районното развиване и благоустройството и ВиК Холдинг.

Богданов уточни още, че до момента в който водата от река Искрецка не бъде оповестена за годна за пиянство, раздаването на бутилирана вода, предоставена от Държавния запас, ще продължи. Оттам ще решат дали тя ще бъде върната или ще остане за бъдещи потребности на община Своге.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР